Bursa din Sibiu introduce primii formatori de piata

Vineri, 29 Februarie 2008, ora 16:02
1168 citiri
Bursa din Sibiu introduce primii formatori de piata

Incepand din prima saptamana din luna martie, pe piata reglementata de instrumente financiare derivate vor functiona primii market-makeri pe actiuni si valute, informeaza un comunicat al Bursei din Sibiu.

"Market-makerii vor aduce un suflu nou pietei care va castiga simboluri

noi, in sensul cresterii activitatii pe diferite tipuri de contracte.

Implicit investitorii vor putea sa-si diversifice, sa-si extinda

strategiile iar lichiditate va creste. Speram totodata ca si numarul

market-makerilor sa creasca ajungand la minim 10 in acest an", a

declarat presedintele Sibex, dl. Teodor Ancuta.

Primii market-makeri de pe piata Sibex vor fi SSIF Broker, care va intreprinde aceasta activitate pe contractul DESNP martie si WBS care va fi formator de piata pe derivatele RON/EURO, RON/USD si DEEBS (Erste), scadentele iunie si septembrie.

Cele doua societati au fost admise in calitate de market-maker in sedinta Consiliului de Administratie din data de 15.02.2008, ulterior fiind semnate conventiile cu acestea, in 27.02 (SSIF Broker) respectiv 29.02 (WBS).

Conform conventiilor activitatea de market making trebuie inceputa in maxim cinci zile lucratoare de la data semnarii acestora. Reamintim ca Bursa din Sibiu a primit in de la CNVM in decembrie 2007 aprobarea regulamentelor pentru market -makeri iar ca facilitate acordata acestora se remarca scutirea de la plata comisionului de tranzactionare.


Market maker-ul reprezinta un participant individual care este desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea  si continuitatea in procesul de tranzactionare. Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.

Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta bid-ul si ask-ul, (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.