Bursele mari se reconfigureaza

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 12:05
1486 citiri
Bursele mari se reconfigureaza

Criza economica nu impiedica marile burse sa isi duca la bun sfarist planurile de fuziune sau chiar sa achizitioneze alte piete de capital, tendinta aparuta dinainte de problemele economice globale. In timp ce Bursa de la Londra se rezuma sa fuzioneze cu o piata mai mica, grupul bursier german Deutsche Borse incearca din rasputeri, de mai bine de doi ani, sa puna mana pe "bijuteria" economiei americane, Bursa de pe Wall Street.

Interesele de baza, in cele doua situatii- fuziune si/sau achizitie - sunt crearea de zone de influenta (o bursa mare vrea sa controleze o alta), reducerea cheltuielilor cu asigurarea unor platforme de tranzactionare performante sau cu lansarea de noi indici si stimularea cresterii pietelor de capital.

In cazul Bursei din Londra, care a fuzionat recent cu cea din Toronto, principalul scop pare sa fie reducerea cheltuielilor, dar si largirea ariei de tranzactionare. In urma acestei fuziuni, ambele burse vor economisi aproximativ 56 milioane de dolari.

Totodata, a fost creata cea mai mare piata a actiunilor din sectoarele minier si energie. Vorbim, de fapt, despre o bursa gigant, cu o valoare de piata de 6,25 miliarde de dolari si cu cel mai mare numar de companii listate, 6.700, cu o valoare totala de 5,8 trilioane de dolari.

La noua companie bursiera, denumita LESG-TMX, englezii sunt actionarii majoritari, cu o participatie de 55%. Acestia au cedat, insa, functia de presedinte lui Thomas Kloet, pana acum presedinte al bursei canadiene, dar si-au adjudecat fotoliul directorului general, care va fi ocupat de actualul manager al Bursei din Londra, Xavier Rolet.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
Schimbarea la față a economiei europene, după europarlamentare. Măsuri tranșante discutate recent la Bruxelles
În cadrul unei ședințe din Consiliul European de la Bruxelles, s-au discutat recent o serie de schimbări majore în administrarea economiilor din blocul comunitar. Printre acestea se numără...
#burse, #wall street, #indici, #piata de capital , #Tranzactionare