CNVM interzice ca majoritatea administratorilor unei burse sa fie membri si in CA ale depozitarilor

Luni, 18 Ianuarie 2010, ora 16:32
1270 citiri
CNVM interzice ca majoritatea administratorilor unei burse sa fie membri si in CA ale depozitarilor

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a modificat dispunerea de masuri cu privire la cumulul de functii in cadrul entitatilor supravegheate, permitand ca o parte din membrii operatorilor de piata sa ramana in functiile de conducere si la depozitarii centrali, casele de compensare sau FCI, informeaza NewsIn.

Astfel, potrivit noii dispuneri de masuri, cea mai importanta modificare vizeaza membrii consiliilor de administratie ale burselor, majoritatea acestora fiind obligati sa renunte la functiile de conducere de la depozitari, case de compensare sau la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).

Totusi, prevederile din prima dispunere de masuri interziceau tuturor membrilor operatorilor de piata sa mai ocupe functii de conducere in aceste institutii.

Totodata, CNVM va permite persoanelor din conducerea firmelor de brokeraj sa detine calitatea de membri in consiliul de administratie la cel mult alte doua entitati autorizate de CNVM.

In ceea ce priveste prevederile aplicabile operatorilor de piata, acestia vor trebui sa ia masurile necesare astfel incat actele constitutive proprii sa contina dispozitii privind evitarea conflictului de interese in cazul in care un membru al consiliului de administratie este concomitent si membru in consiliul de administratie al altor entitati autorizate de Comisie.

"Entitatile autorizate de CNVM au obligatia sa elimine din actele constitutive si, dupa caz, din regulamentele de organizare si functionare dispozitiile care prevad atribuirea de drept a unui loc in consiliul de administratie pentru un anumit actionar sau pentru o anumita entitate si orice dispozitii similare acestora", mai arata dispunerea de masuri a CNVM.

Restul articolelor nu au fost modificate, ceea ce inseamna ca arbitrul pietei mentine interdictia pentru administratorii depozitarilor centrali, care nu vor putea fi membri in consiliul de administratie al unei societati admise la tranzactionare pe o piata reglementata sau sistem alternativ de tranzactionare, societate care a incheiat contract de registru cu depozitarul respectiv.

 

#cnvm, # burse, # membri, # depozitari, # ca , #Tranzactionare