CNVM introduce agentul de distributie al unitatilor de fond

Joi, 18 Martie 2010, ora 00:05
1554 citiri
CNVM introduce agentul de distributie al unitatilor de fond

Administratorii de fonduri vor putea sa isi distribuie mai usor titlurile de participare, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat miercuri o serie de modificari ale regulamentului privind fondurile de investitii, care vizeaza aparitia agentilor de distributie.

"Apare astfel un nou actor pe piata de capital, care va distribui titluri de participare ale fondurilor de investitii in numele unui singur SAI. Initial acestia vor fi doar persoane fizice, care vor avea o relatie contractuala cu societatea de administrare si vor fi inregistrati la CNVM", a explicat Radu Toia, director in cadrul CNVM.

Toia a adaugat ca in curand si persoanele juridice vor putea deveni agenti de distributie, referindu-se la agentii de pensii, de credite sau de asigurari, dar acest lucru se va intampla dupa unele discutii intre CNVM si celelalte autoritati de reglementare.

Agentii de distributie nu vor putea sa preia cash de la clienti pentru preluarea ordinelor de subscriere si nici ordinele de rascumparare, acestea urmand sa fie realizate tot prin intermediul SAI.

Totusi, o noutate in cadrul noilor completari ale regulamentului 15, administratorii de fonduri vor putea sa preia ordine de subsciere prin telefon, ca in cazul ordinelor de tranzactionare la bursa.

In noul fascicul ce vizeaza modificarea regulmentului 15, CNVM usureaza si regulile ce vizeaza publicitatea pe care o fac societatile de administrare, acestea nemaifiind obligate sa trimita la Comisie orice material publicitar si in acest fel sa astepte un termen de 7 zile pentru aprobare.

Responsabilitatea in cazul materialelor publicitare va reveni in urma acestei dispuneri de masuri controlului intern al SAI.

CNVM da unda verde in aceasta dispunere de masuri fondurilor specializate in investitiile imobiliare, urmand ca evaluatorii imobiliari sa se inregistreze in registrul Comisiei.

Arbitrul pietei impune totusi o restrictie, ca metoda de evaluare sa nu fie modificata timp de trei ani, pentru a evita eventualele discontinuitati in ceea ce priveste calculul activului net.

"Suntem convinsi ca, desi in acest moment piata imobiliara nu arata prea bine, fiind in scadere sau intr-o perioada de stagnare, este un moment bun pentru aparitia fondurilor imobiliare", a spus Toia. 

Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#agent, #cnvm, #bursa, #fonduri, #investitii , #Tranzactionare