Explozie in pietele aurului si petrolului!

Vineri, 04 Ianuarie 2008, ora 11:08
1097 citiri
Explozie in pietele aurului si petrolului!

In urma cu doar cateva ore, pretul spot al aurului a depasit nivelul maxim record anterior, atins in ianuarie 1980, stabilind un nou maxim al tuturor timpurilor la peste $860 pe uncie. La randul sau, piata petrolului a stabilit un nou maxim al tuturor timpurilor, la marginal peste $100 pe baril.

Un alt eveniment important al perioadei este stabilirea de catre moneda unica europeana a unui nou maxim istoric impotriva lirei sterline.

Pe fondul noilor niveluri record absolute atinse in pietele aurului si petrolului, bursele americane de actiuni au inregistrat scaderi importante ieri in prima zi de tranzactionare din 2008. Indicele reprezentativ Dow Jones Industrial Average a pierdut ieri 220.86 puncte (-1.67%), pana la 13043.96.

Consumul personal in Statele Unite s-a majorat in noiembrie cu 1.1% fata de octombrie - cel mai notabil ritm de crestere din mai 2004.
Masura inflatiei preferata de catre Rezervele Federale a inregistrat in noiembrie o crestere de 2.2% fata de aceeasi perioada a anului 2006 - o valoarea usor peste asteptari.

Estimarea 'ISM' a conditiilor economice din sectorul industrial al SUA a afisat ieri o valoare aferenta lunii decembrie de 47.7. O cifra sub 50 este considerata in mod traditional a indica semnalul unei contractii economice.

Date economice nipone aferente lunii noiembrie, anuntate pe 28 decembrie, au relevat un nivel al productiei industriale, al ratei somajului si al inflatiei la nivelul consumatorilor care impreuna pot conduce la presiuni inflationiste - insa contextul economic general nu favorizeaza la acest moment o majorare a dobanzii cheie in Japonia.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.