Listarea Fondului Proprietatea se amana spre sfarsitul anului

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 01:02
1595 citiri
Listarea Fondului Proprietatea se amana spre sfarsitul anului

Oficialii Franklin Templeton sustin ca Guvernul intarzie numirea lor in functiile de administratori, fapt ce va duce la devansarea listarii Fondului Proprietatea programata initial pentru septembrie, potrivit Newsin.

Mark Mobius, presedinte executiv al Franklin Templeton, sustine ca "sunt probleme in interiorul Guvernului in obtinerea aprobarii" documentelor necesare numirii oficiale a companiei Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea.

"Daca vom fi numiti pana la sfarsitul lunii iunie, ne vom misca foarte repede pentru a lista Fondul Proprietatea. Cred ca vom putea sa facem acest lucru pana la sfarsitul anului", a spus Mark Mobius.

El a mentionat ca Guvernul este in prezent mult mai preocupat de situatia deficitului bugetar si ca reprezentantii Franklin Templeton s-au intanlit astazi cu oficiali guvernamentali pentru a debloca aprobrea Ordonantei de Urgenta care ar permite companiei sa devina managerul oficial al Fondului Proprietata.

O alta solutie pentru numirea oficiala a managerului Fondului ar fi trecerea prin Parlament a unei legi care sa abroge prevederea Ordonantei 81 conform careia pentru a accede la conducerea Fondului, Franklin Templeton are mai intai nevoie de decizia Guvernului si abia dupa aceea a membrilor Consiliului de Administratie.

"Obiectivul nostru este sa listam Fondul insa momentul listarii depinde foarte mult de perioada numirii noastre", a mai spus Mobius.

Oficialii Franklin Templeton recunosc ca tranzactionarea netransparenta a actiunilor FP este cea mai mare problema cu care se confrunta actionarii. In plus, tranzactionarea pe o piata nereglementata nu permite transparenta datelor cu privire la detinerile principalilor actionari.

"Nu cred ca in prezent este suficienta transparenta. Acesta este unul din principalele lucruri pe care le vom rezolva cand vom prelua conducerea Fondului", a spus David Smart, sef al divizei de Fonduri Suverane al Franklin Templeton.

Pretul unei actiuni a Fondului Proprietatea oscileaza pe piata nereglementata intre 0,2 lei si 0,6 lei, cu o medie a pietei situata in jurul a 0,3-0,4 lei, conform anunturilor publicitare afisate vineri pe site-uri specializate.

Listarea FP, amanata timp de mai multi ani, ar putea avea loc in luna septembrie a acestui an. Listarea va stabili un pret de referinta pentru micii actionari si in acelsi timp va face transparente tranzactiile cu actiuni ale fondului. 

#administrator, #fondul, #franklin, #proprietatea, #templeton , #Tranzactionare