Predictii speculative - analize mai putin certe (1)

Marti, 11 Noiembrie 2008, ora 15:35
4159 citiri
Predictii speculative - analize mai putin certe (1)

De cate ori nu ati dorit sau ati fost tentat sa aflati ce va rezerva viitorul si aceasta mai mult pentru a putea anticipa/cunoaste din timp evenimentele mai putin pozitive, pe care va trebui sa le infruntati, cu scopul de a le putea evita. Vorbim in acest caz de conservarea instinctului.

La fel, pentru un investitor obisnuit, anticiparea/predictia viitorului joaca un rol predominant in luarea deciziilor de investitii, care poate actiona cu o intensitate si directie diferita de la un caz la altul. In aceasta situatie vom vorbi despre perceptie si anticipare.


Totodata trebuie sa recunoastem ca oricine tranzactioneaza pe bursa va fi interesat sa anticipeze cu o acuratete cat mai mare evolutia acesteia pentru ca deciziile personale sa fie de succes, cu atat mai mult cu cat se stie dinainte ca nu toate vor fi la acest nivel.

Printre analistii tehnici este cunoscut faptul ca orice predictie bursiera reprezinta prezicerea viitorului pe baza datelor istorice, care reflecta o anumita conjunctura. De aceea predictia nu poate fi decat o analiza mai putin certa/sigura si cu rezultate mai mult speculative (ex. "daca stirea x se va adeveri atunci pretul la actiunea y va scade").


Pe de alta parte se stie ca daca cineva ar cunoaste viitorul acela nu va dori sa-l prezinte si altora deoarece sansele lui de reusita s-ar diminua substantial. In acelasi timp se presupune ca cine poate anticipa o miscare bursiera cu putin timp inaintea majoritatii participantilor la piata acela are sanse mult mai mari de reusita mai ales daca directia a fost aleasa corect.


In fond acest gen de prognoze/analize speculative nici nu au cum sa fie altfel deoarece ceea ce avem sigur este trecutul si prezentul, iar viitorul oricat ar incerca unii sa-l prezica acesta va fi nesigur pana la validarea sau invalidarea acestuia de catre realitatea insasi. Sunt putini predictionisti, care au acuratetea medie de peste 60% din cazuri.


Sunt convins ca multi dintre cititorii acestei rubrici "piete de capital" au fost sau sunt nemultumiti de felul in care se fac comentariile privind interpretarea unui grafic de catre unii analisti tehnici, mai ales cand concluziile sau modul de prezentare al acestora nu prezinta un grad de concretete destul de mare.


Totodata trebuie spus ca de multe ori aceste analize au un profund caracter subiectiv, ele bazandu-se pe sistemul propriu de investitii, pe asteptarile individualei si care nu au cum sa concorde cu cel al majoritatii investitorilor. Si atunci ne punem efectiv intrebarea: la ce mai sunt bune aceste analize, predictii ?


Copiatul este o arta raspandita inclusiv pe bursa

Inainte de a raspunde voi face o paranteza referitoare la rezultatele unei anchete publice privind modul in care se reflecta acest gen de analize in activitatea investitorilor/cititorilor. Ei bine, dintre cei intervievati marea majoritate a participantilor au raspuns ca doar se informau sau faceau un schimb de experienta privind anumite subiecte de interes comun. A existat insa printre cei intrebati si un procent, care copiau exact acest gen de analize si le foloseau pentru luarea deciziilor.


Pot afirma cu certitudine ca ultima categorie aplica GRESIT un principiu al investitiei la bursa: niciodata sa nu iei decizii copiind ideile/sfaturile altora deoarece sistemele de investitii respective pot diferi radical. De aceea orice decizie de investitie trebuie sa fie personala si aceasta se va lua in cunostinta de cauza.   


Uneltele unei predictii bursiere

Sunt convins ca foarte multi cititori au auzit de nivele de suport si de rezistenta folosite drept componente de baza in analiza tehnica grafica pentru a anticipa/recunoaste un punct de intoarcere al trendului (rebound). Multi investitori, printre care si eu, folosesc aceste unelte ale AT-ului pentru a identifica punctele de intrare si de iesire cand tranzactioneaza.


Cand determinam aceste praguri/nivele de suport/rezistenta pe grafice metodele pot fi diverse. Astazi vom vorbi doar despre una dintre cele mai folosite, poate cea mai puternica, care se bazeaza pe nivelele de retragere/extensie procentuale ale lui Fibonacci, valabile pentru o piata bull, respectiv una bear.


Cateva date despre Fibonacci

Pentru o intelegere mai buna a acestei unelte de analiza tehnica suntem nevoiti sa prezentam cateva date despre inventatorul acestei metode: Leonardo Fibonacci of Pisa a fost un matematician faimos al secolului 13 (1120-1250), care a ajutat la introducerea sistemului decimal in Europa (numerele Hindu-Arabic/Book of calculation).

Numele de Fibonacci vine de la fillius Bonacci, adica fiul lui Bonacci - tatal acestuia. Tot el a descoperit un numar secvential numit numarul lui Fibonacci, care se formeaza din adunarea a doua numere anterioare, rezultatul fiind numarul urmator, de genul : 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34  ... etc. Important este ca dupa cateva numere, ratia pentru urmatorul numar mai mare este de 0.618, iar pentru cel mai mic de 1.618.


Aceste doua numere 0.618 si 1.618 se numesc si ratia de AUR sau spirala de AUR si se folosesc in multe domenii. Cei care studiaza teoria Elliott sau care au citit cartea "Elliott Wave Principle" de Frost si Pretcher vor observa ca aceasta teorie se bazeaza foarte mult pe numerele lui Fibonacci si ratia de AUR.


In cadrul seriei de numere procentuale ale lui Fibonacci nivelele de retragere de 38,2% si 61,8% sunt cele mai importante. Multi investitori, care folosesc aceste nivele, vor trasa o linie de retragere pentru ultimul trend crescator de la inceputul acestuia pana la varful lui. Idem pentru nivelele de extensie pentru un downtrend, pe o piata in scadere, care se aplica in cazul o corectie pozitiva, asa cum este cea prezenta pe toate pietele de capital.


O explicatie pe care putini o cunosc este ca atat nivelele Fibonacci cat si valurile Elliott au la baza reflectarea naturii si a comportamentului uman. Cu cat suntem mai angajati in aceasta bransa si cu cat o vom studia mai mult cu atat mai mult vom observa ca in piata modelele comportamentului uman, precum si modelele miscarii pretului sunt ciclice dar si cele mai reprezentative, cca. 90%.


Predictia indicelui BET vs DOW bazata pe metoda Fibonacci

Dupa un trend coborator foarte abrupt al anului 2008 am observat o miscare inversa, un rally CORECTIV al tuturor pietelor de capital, semnalat din timp chiar la aceasta rubrica si bazat pe fenomenul optimist al alegerilor prezidentiale din SUA.


In graficul zilnic alaturat constatam evolutia indicelui BET comparativ cu cea a indicelui DOW marcata in final printr-o incercare de desprindere a indicelui autohton si de recuperare mai accentuata a deprecierii preturilor actiunilor. Fata de trendul anterior descendent am trasat nivelele de extensie Fibonacci pentru trendul corectiv pozitiv actual atat pentru indicele DOW (Fib ext DOW) cat si pentru indicele BET (Fib ext BET).


In acest caz  observam urmatoarele : nivelul prim de rezistenta pentru indicele BET este la extensia de 50% a lui Fibonacci, adica in apropierea zonei de 3.400 puncte. Daca acest prag nu va rezista in zilele urmatoare atunci urmatorul prag de rezistenta va fi la 61.8% Fibo (adica 3.600 puncte), corespunzator unei aprecieri maxime locale de 38,6%, ceea ce poate fi testat numai in conditiile in care lichiditatea se va mentine in piata la nivelul celei de azi (n.r. 10 noiembrie 2008) de peste 11 mil. euro.


Vom interpreta aceasta posibila evolutie prin comportamentul cumparatorilor, care se poate mentine la cote inalte, iar vanzatorii vor fi mai putini tematori pentru profiturile vizibile din portofolii. In acelasi timp o reintroducere la tranzactionare a actiunii TLV poate creste pe moment volatilitatea din piata, dar poate antrena si noi cumparatori stimulati de mentinerea ratingului acestei banci dat de firma Fitche.


Referitor la indicele DOW acesta nu a reusit sa strapunga nivelul de extensie 50% al lui  Fibonacci de la 9.700 puncte, acesta fiind si un prag de rezistenta SOLID deoarece teama vanzatorilor a revenit pe fondul unor stiri mai slabe la nivel corporatist si dupa o apreciere de 17,7% (de la 8.175 la 9.625) indicele a avut un pullback coborand pana la 8.695 puncte cu tendinta de a incerca un dublu top la nivelul maxim local anterior din zona 9.700.


Deocamdata stirile nu sunt foarte pozitive pentru a mentine acest nou bounce si probabil ca vom vedea un al doilea pullback ce poate cobori temporar sub minimul anterior de la 8.695 puncte marcand astfel revenirea pe trendul coborator si o incercare de testare a zonei minimelor din zona 8.000 puncte.


Cele de mai sus constituie un tip de predictie, care se poate confirma sau nu. In acest caz, avand in vedere si volatilitatea destul de mare din pietele de capital straine (indicele VIX revine de la 56,10 la 59,98 atingand un maxim Intraday de peste 62, in crestere de peste 3% si urmarind maximul de 89,53) analistii profesionisti vor apela si la modelele grafice pentru a confirma continuarea minitrendului bullish corectiv sau mentinerea trendului bearish anterior. Este suficient pentru ca guvernul american actual Bush-Paulson sa vina cu un nou plan de ajutorare financiara pentru ca datele problemei sa se schimbe radical.


Voi incheia prin doua citate ale lui Livermore, unul dintre investitorii de succes din vremea deceniului 3 al secolului 20, mai ales pe timpul crahului bursier din anul 1929:

"Sunt convins ca dintre milioanele de oameni care speculeaza in pietele de capital, doar putini isi petrec tot timpul implicati in aceasta arta. Tocmai de aceea eu sunt convins ca activitatea de a specula este o ocupatie care iti rezerva tot timpul, fiind probabil mai mult decat o meserie".

Concluzia este ca nu oricine se pricepe la speculatie.


"Jocul de a specula este poate unul dintre cele mai neuniforme si fascinante jocuri din lume. Acesta nu este un joc recomandat oamenilor neexperimentati sau cu o mentalitate simpla, ci mai mult pentru omul care are un comportament similar aventurierului grabit sa se imbogateasca".


Faptul ca oamenii au cam aceleasi reactii de lacomie, frica, speranta sau ignoranta aceasta face ca miscarea bursei sa se realizeze ciclica, dupa anumite modele/formatiuni grafice.


Concluzia finala : nu trebuie sa fim investitori nerabdatori si sa ne grabim sa actionam in piata. Mai bine intarziem putin pana avem confirmarea opiniei/analizei personale privind mersul pietei si apoi vom actiona direct in piata. Nu de alta dar piata tot acolo o vom gasi.