Rezervele Federale vs. dobanzile LIBOR

Joi, 13 Decembrie 2007, ora 15:12
1178 citiri
Rezervele Federale vs. dobanzile LIBOR

Rezervele Federale americane au anuntat ieri - impreuna cu bancile centrale ale zonei euro, Regatului Unit, Canadei si Elvetiei - masuri suplimentare de interventie in pietele monetare. Dobanda la care bancile se imprumuta intre ele in dolari americani, pe 3 luni, a scazut sensibil imediat dupa anunt, de la 5.06% la 4.88%.

Dupa scaderi importante notate marti, pietele americane de actiuni au deschis ieri puternic pozitiv - indicele Dow Jones Industrial Average a avut la un moment dat un castig de aproape 270 puncte, insa a inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu o apreciere marginala de 41.13 puncte (0.31%).
Pietele asiatice de actiuni notau azi dimineata pierderi importante pe linie - in particular bursele din China, Taiwan si Hong Kong.

Perspectiva mentinerii dobanzii cheie la 2.75% de catre banca centrala a Elvetiei - notata in comentariul de marti 11 decembrie - a fost confirmata prin anuntul de politica monetara de azi dimineata. Este pentru prima data din decembrie 2005 cand banca centrala a Elvetiei nu-si ajusteaza in crestere rata cheie.
Banca centrala a Norvegiei a decis ieri majorarea ratei cheie a dobanzii cu 0.25% - de la 5.00% la 5.25%.

Dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele in euro si lire sterline raman semnificativ deasupra ratelor cheie din zona euro si Regatul Unit.

Productia industriala a zonei euro a crescut in octombrie (in linia asteptarilor) cu 0.4% fata de luna septembrie, si cu 3.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vanzarile cu amanuntul in Noua Zeelanda au scazut in octombrie fata de luna precedenta cu 0.7%, si cu 1.1% excluzand componenta auto. Numarul angajarilor in Australia aferent lunii noiembrie a surprins pozitiv, insa rata somajului a crescut de la 4.3% la 4.5%.

Productia industriala a Japoniei a crescut in octombrie in linia asteptarilor - atat comparativ cu septembrie, cat si cu aceeasi perioada a anului trecut.

Productia industriala in India a crescut in octombrie sensibil peste asteptari, cu 11.8% fata de aceeasi perioada a anului trecut (cel mai mare avans al ultimelor 7 luni) - comparativ cu 6.8% in septembrie, si 4.5% in octombrie 2006.

www.vanguard.ro

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.