Sefii Broker Cluj, interzisi pe piata de capital

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 11:47
1614 citiri
Sefii Broker Cluj, interzisi pe piata de capital

Sefii de la Broker Cluj (BRK), Petru Prunea si Adrian Ceuca, nu mai pot desfasura activitati pe piata de capital pentru 5, respectiv 3 ani, iar casa de brokeraj va plati o amenda de 724.000 lei, potrivit unor ordonante publicate marti de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Masurile de sanctionare vin in urma controlului de fond pe care l-au efectuat comisarii CNVM la casa de brokeraj. Potrivit ordonantelor publicate marti, la firma de brokeraj s-au descoperit mai multe nereguli, printre care si nerespectarea unei decizii cu privire la interzicerea desfasurarii temporare a activitatilor la sucursalele Alba Iulia, Arad, Bistrita, Botosani, Bucuresti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu si Timisoara.

Totodata, CNVM mentioneaza ca Broker a virat anumite sume din contul de disonibilitati proprii in contul deschis care pastra banii clientilor, fara ca aceste viramente sa se reflecte in fisele de cont ale investitorilor. De asemenea, la casieriile sucursalelor din Deva si Baia Mare a fost utilizata cu preponderenta casieria societatii in relatia cu clientii, fiind pastrate pentru perioade indelungate sume mari de bani apartinand clientilor.

In acelasi timp, CNVM precizeaza ca Broker Cluj nu a facut dovada ca decontarile realizate pentru clientii debitori au fost realizate din fondurile societatii si nu din cele ale clientilor.

In urma acestor nereguli, Comisia a decis sanctionarea cu o amenda de 25.000 lei si retragerea autorizatiei de conducator a lui Petru Prunea, presedintele societatii pana in 26 martie, precum si interzicerea desfasurarii de activitati pe piata de capital pentru urmatorii 5 ani.

De asemenea, Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker, a primit o amenda de 10.000 lei si nu va mai avea acces la piata de capital pentru 3 ani, iar reprezentantul controlului intern, Adina Maria Moldovan, va trebui sa plateasca o amenda de 15.000 lei si a primit interdictie pe piata de capital tot pentru 3 ani.

In acelasi timp, Broker Cluj a primit o amenda de 723.679 lei, adica 0,5% din capitalul social, iar sucursalelor Deva si Baia Mare le-a fost retrasa autorizatia de functionare.

CNVM a dispus luni suspendarea de la tranzactionare a actiunilor SSIF Broker Cluj pentru doua sedinte consecutive, incepand cu data de 14 aprilie.

Broker Cluj a intrat in vizorul CNVM, dupa ce, in ianuarie, au fost descoperite mai multe nereguli la sucursala din Deva, motiv pentru care Comisia a luat atunci decizia de a suspenda pentru doua saptamani autorizatia de functionare a casei de brokeraj si actiunile tranzactionate pe Bursa.

Neregulile se refereau la o frauda estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi, savarsita prin ridicarea unor sume de bani cu chitante false.

Ulterior, casa de brokeraj a inaintat o contestatie, in care invoca "modul ilegal si defectuos" prin care Comisia a comunicat deciziile de suspendare, dar contestatia a fost respinsa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenda, #broker, #capital, #cluj, #cnvm, #de, #petru, #piata, #prunea , #Tranzactionare