Va fi dolarul moneda vedeta in 2012?

Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 10:47
2327 citiri
Va fi dolarul moneda vedeta in 2012?

Expunerea pe declinul monedei europene a ajuns la un nivel record de 14.4 miliarde dolari, in crestere cu 11% fata de saptamana trecuta. In schimb, speculatorii sunt tot mai optimisti in privinta dolarului, miza pe aprecierea celei mai lichide valute atingand 11.5 miliarde de dolari, cu 23% mai mult fata de saptamana precedenta.

Nu doar speculatorii in piata valutara prognozeaza panica si volatilitate in pietele financiare. Analistii gigantului bancar Morgan Stanley sustin ca 2012 este anul dolarului, evolutia pe trimestre a cursului Euro dolar fiind vazuta la 1.25, 1.23, 1.21 respectiv 1.20, potrivit analistilor Admiral Markets.

"Lichiditatea globala va fi afectata, iar volatilitatea la nivel inalt sugereaza ca dolarul si yenul vor ramane puternice in anul urmator.", apreciaza acestia.

In timp ce autoritatile europene se chinuie sa tempereze dezastrul deficitelor din ultimii doi ani, industria de 5.000 miliarde de dolari tranzactionati zilnic - piata valutara internationala, se pregateste pentru ce poate fi mai rau. Asta nu inseamna ca cineva doreste in mod deosebit ruperea monedei europene, fara dubii un eveniment distructiv ce ar afecta imprumuturile, economiile sau obligatiunile, redenominate in valute nationale.

Mesajul pietei valutare este foarte clar: ne pregatim pentru acest scenariu. Ca de obicei insa, caderea pretului va depasi gravitatea situatiei, investitorilor ce se refugiaza in cash alaturandu-se speculatorii dornici sa pofite de momentul favorabil si oarecum previzibil.

Analistii Admiral Markets considera ca increderea investitorilor si euro fac un pas inainte si doi inapoi. Pentru a intelege evolutia pietelor trebuie sa privim spre perspectivele economice si de politica monetara.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a estimat recent ca PIB-ul mediu al celor mai puternice 34 de economii in 2011 si 2012 va fi 1.9 respectiv 1.6, mult sub estimarile precedente de 2.3 respectiv 2.8.

In ceea ce priveste dobanzile sau randamentul, bancile centrale revin la politica din 2008, favorinzand astfel valutele cu perspective neutre, chiar daca minime, precum dolarul si yenul. In aceste conditii, apetitul pentru risc si interesul speculativ vor continua tendinta din ultimele 6 luni si vor intensifica trendul descendent", considera analistii Admiral Markets.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nivel dolar 2011, #tranzactii dolari , #Tranzactionare