Actiuni straine sau romanesti? Care este investitia momentului

Joi, 07 Februarie 2013, ora 09:20
5194 citiri
Actiuni straine sau romanesti? Care este investitia momentului

Actiunile marilor companii straine depind si ele, ca si actiunile companiilor listate la Bursa de la Bucuresti, de contextul economic, dar spre deosebire de piata locala, cea internationala este mult mai predictibila si stabila.

Cele mai profitabile 10 actiuni romanesti listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au avut anul trecut randamente cifrate intre 43% si chiar si 315%.

"Pentru actiunile tranzactionate in sistemul ATS-CAN cele mai mari randamente s-au inscris in intervalul 34% si 115%", a declarat pentru Business24 Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al firmei de brokeraj Tradeville.

Potrivit reprezentantilor Tradeville, cele mai profitabile 10 actiuni straine tranzactionate pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB sunt o dovada ca investitorii care s-au limitat la randamentele de 5-7% oferite in anul 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei nu au luat cea mai fericita decizie.

Actiunile companiilor straine au depasit si randamentele tuturor indicilor locali ai BVB, potrivit specialistilor.

Randamentele anuale ale actiunilor straine au fost calculate in lei de catre Tradeville, care este market maker pentru actiunile internationale tranzactionate pe sistemul alternativ al BVB.

Top 10 actiuni straine la BVB

Randamentul perioadei este castigul pe care l-ar fi avut un investitor la sfarsitul anului 2012, daca ar fi cumparat actiunea in cauza in ultima zi de tranzactionare din 2011 si include aprecierea cotatiei si dividendul brut, fara reinvestirea acestuia. Preturile din tabel sunt exprimate in lei.

Actiunile straine pot avea evolutii favorabile si in urmatoarele 4-6 luni, spune brokerul

"Datorita contextului actual, care favorizeaza activele cu risc, avem o perspectiva favorabila asupra evolutiei actiunilor de pe ATS in urmatoarele 4-6 luni, in special datorita faptului ca majoritatea au afaceri pe intregul mapamond", a declarat Ovidiu Dumitrescu.

Tradeville tranzactioneaza pe segmentul international al sistemului alternativ administrat de BVB 26 de actiuni ale unor companii care activeaza intr-un spectru larg de activitati.

Printre actiunile straine tranzactionate la BVB de catre Tradeville se numara Apple, Bank of America, Facebook, Google, Intel Corporation, JP Morgan Chase&Co, McDonald's Corp, Microsoft Corporation, SAP sau Siemens.

Dintre acestea, cel mai mare randament al dividendelor platite anul trecut l-au avut Intel Corporation (4,08%), Siemens (3,88%) si Microsoft (3,26%).

In cazul celor opt companii americane enumerate mai sus, anul trecut s-a constat o crestere a cifrei de afaceri agregate cu 7,95%, fata de anul anterior, pe cand profitul agregat a urcat cu doar 3,66%. Dintre aceste companii, doar cele doua banci, Bank of America si JP Morgan Chase&Co au raportat cresteri ale profitabilitatii comparativ cu cele 12 luni anterioare.

Cele doua companii europene, SAP si Siemens, au avut o crestere totala a cifrei de afaceri de 7,12%, insa o scadere semnificativa a profitului, de 22,09%, deci si o deteriorare semnificativa a profitabilitatii.

Top 10 actiuni BVB in 2012

Cele mai profitabile 10 actiuni listate la BVB intrec si ele, de departe, randamentele de 5-7% oferite in 2012 de sistemul bancar pentru plasamentele in lei, spun brokerii Tradeville.

Acest grup de companii a reusit sa intreaca si indicii bursieri locali, ale caror

randamente s-au inscris in intervalul 2,61% - 31,19%, in conditiile in care bursa din tara noastra s-a clasat, potrivit Reuters, pe locul 6 in topul performantei pietelor de frontiera in 2012, depasind clasa generala a burselor dezvoltate, emergente si de frontiera deopotriva.

Randamentul perioadei este castigul pe care l-ar fi avut un investitor la sfarsitul anului 2012, daca ar fi cumparat actiunea in cauza in ultima zi de tranzactionare din 2011. Include aprecierea cotatiei si dividendul net, fara reinvestirea acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni companii straine BVB, #actiuni companii BVB, #profit actiuni straine BVB, #profit actiuni romanesti BVB , #Valoare actiuni