"Decalogul" investitorilor pentru dezvoltarea pietei de capital

Luni, 30 Iunie 2014, ora 16:50
1637 citiri
"Decalogul" investitorilor pentru dezvoltarea pietei de capital

Bursa de Valori Bucuresti si comunitatea de investitori individuali au adoptat, la prima editie a Forumului pentru Investitori de Retail, 10 recomandari care au scopul de a sprijini dezvoltarea pietei de capital, pornind de la premisa ca o piata de capital moderna este o parte esentiala a sectorului financiar si a economiei nationale.

"Noi consideram ca trebuie accelerata cresterea interesului investitorilor de retail si consumatorilor pentru piata de capital. Pentru aceasta trebuie sa avem instrumente concrete, care sa ofere investitorilor individuali mai multe beneficii de a participa la piata si care sa ii faca sa se simta protejati atunci cand investesc in produse financiare. Acesta este motivul pentru care am adoptat, la primul Forum pentru Investitori de Retail, 10 Recomandari care contin acesti pasi spre a face piata mai benefica, mai atractiva si mai sigura pentru investitorii de retail. Ca si in cazul celor 8 Bariere, am identificat directiile pe care trebuie sa mergem, iar pasii efectivi pentru atingerea tintelor vor fi prezentati si analizati impreuna cu partenerii nostri in acest demers", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

Solutiile cuprinse in aceste recomandari sunt parte a programului Investeste in Romania, al carui obiectiv este de a creste comunitatea investitorilor din Romania si de a aduce un flux mai mare de economii catre instrumentele financiare disponibile pe pietele administrate de Bursa de Valori Bucuresti.

Care sunt recomandariele

1. Accesibilitate mai buna pentru investitorii individuali

Sprijinim politicile de privatizare prin intermediul pietei de capital. Investitorii individuali si BVB considera ca ofertele de actiuni la societati privatizate prin piata de capital, impreuna cu masurile speciale pentru atragerea de participatii individuale, sunt in conformitate cu interesele tuturor stakeholderilor pietei de capital, inclusiv ale antreprenorilor, care pot folosi bursa ca pe o modalitate de a stimula cresterea afacerii lor. Prin urmare, sustinem solutii cum ar fi: oferirea de actiuni (in procesul de listare al companiilor de stat) la un pret cu discount si niveluri garantate de alocare catre investitorii individuali, precum si alte instrumente care fac IPO-urile companiilor de stat mai accesibile pentru persoanele fizice.

Vor fi prezentate si analizate alaturi de Guvernul Romaniei.

2. Noi instrumente pentru IMM-uri

Diversificarea gamei de instrumente de investitii disponibile, in special in IMM-uri, ar trebui sa fie unul dintre obiectivele strategice ale institutiilor si autoritatilor de reglementare ale pietei de capital. Aceasta vizeaza o piata de actiuni si una pentru instrumente de imprumut pentru companii, ambele derulate pe bursa, transparent si sigur.

Vor fi prezentate si analizate cu Ministerul pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Economiei, Autoritatea de Supraveghere Financiara si Bursa de Valori Bucuresti.

3. Solutii de impozitare pro-dezvoltare

Construirea unei participari individuale la capitalul companiilor romanesti si amplificarea cresterii economiei romanesti ar trebui sa fie sustinute de masuri fiscale, care sa promoveze in mod clar investitiile pe termen mediu si lung ale investitorilor individuali.

Vor fi prezentate si analizate alaturi de Guvernul Romaniei si Parlament.

4. Guvernanta corporativa mai puternica

Investitorii individuali se asteapta ca BVB sa contribuie la protejarea drepturilor actionarilor minoritari pe baza unui nou Cod de Guvernanta Corporativa si o aplicare adecvata a acestuia, Cod ce va fi lansat de BVB la inceputul acestei toamne. In opinia noastra, imbunatatirea guvernantei corporative a companiilor listate este una dintre premisele pentru atragerea unor fluxuri de capital mai mari in aceste companii.

5. Fara bariere, doar standarde europene

Investitorii individuali din Romania recunosc ca eliminarea obstacolelor in calea dezvoltarii pietei de capital romanesti, definite ca cele 8 Bariere, este un pas necesar atat pentru a construi o comunitate a investitorilor locali, cat si pentru o piata de capital solida, mai lichida, mai putin costisitoare si mai atractiva pentru emitentii de instrumente financiare si pentru toate grupurile de investitori. Prin urmare, eforturi mari vor fi depuse de autoritati, factorii de decizie, cat si de autoritatile de reglementare si institutiile financiare, in scopul de a continua aceste reforme ale pietei.

Vor fi prezentate si analizate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Guvernul Romaniei si Parlament.

6. Masuri sistemice pentru siguranta economiilor si investitiilor

Credem ca este nevoie de o imbunatatire radicala a sigurantei activelor si a economiilor investitorilor individuali, detinute ca actiuni, obligatiuni si alte instrumente, astfel incat sa fie prevenita orice frauda, abuz sau folosire necorespunzatoare a acestora de catre intermediari financiari. Investitorii individuali au declarat ca pentru a avea o strategie coerenta de dezvoltare a pietei de capital ca instrument pentru economie este necesara eliminarea tuturor incidentelor si riscurilor care distrug increderea investitorilor. In acest sens, trebuie sa introducem masuri sistemice si masuri generale care sa previna fraudele, prin cerinte economice impuse intermediarilor financiari, si nu sa ne concentram pe incidente individuale si masuri adoptate post-factum.

Vor fi prezentate si analizate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara.

7. Stimularea implicarii investitorilor

Companiile listate ar trebui sa permita in mod eficient investitorilor individuali participarea la adunarile generale ale actionarilor si exercitarea drepturilor de vot, inclusiv prin utilizarea unor mijloace electronice de participare si de vot, intr-un mod care protejeze integritatea si siguranta acestei forme de participare.

Vor fi prezentate si analizate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, Ministerul Justitiei si Parlament.

8. Protejarea drepturilor investitorilor individuali

Bursa de Valori Bucuresti va propune o solutie institutionala pentru a proteja drepturile investitorilor individuali prin monitorizarea in mod adecvat a modulului in care sunt respectate aceste drepturi. Numirea unui birou si crearea institutiei de Ombudsman pentru drepturile investitorilor individuali vor fi luate in considerare in analiza noastra.

Vor fi prezentate si analizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara si Bursa de Valori Bucuresti.

9. Crearea unei comunitati de investitori

Participantii profesionisti care activeaza pe piata de capital ar trebui sa sprijine organizatiile de investitori individuali, cum ar fi cluburile de investitii si organizatiile de investitori individuali care au ca misiune educarea, formarea, protejarea drepturilor investitorilor, cooperarea cu institutiile si autoritatile in vederea dezvoltarii pietei.

Vor fi prezentate si analizate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, Guvernul Romaniei, Parlament, Participantii la piata de capital si Bursa de Valori Bucuresti.

10. Crearea unei societati de investitori informati

Educatia si insusirea aptitudinilor si competentelor necesare in ceea ce priveste investitiile in instrumente financiare este o componenta cheie a pietei, care poate oferi beneficii pentru toate categoriile de actori ai pietei. Intrucat sunt angajate interese private si publice, ar trebui format un parteneriat public-privat, condus de Bursa de Valori Bucuresti, asociatii de investitori individuali, organisme active in sfera economica, Banca Nationala a Romaniei si Guvernul Romaniei.

#bvb recomndari, #piata capital, #dezvoltare bursa valori , #Investitii