Obligatiunile si depozitele bancare, printre cele mai sigure plasamente

Joi, 24 Mai 2012, ora 13:23
3169 citiri
Obligatiunile si depozitele bancare, printre cele mai sigure plasamente

Investitia banilor poate sa devina un lucru descurajator, mai ales in contextul actualei situatii a economiei si a pietei de capital. Brokerii contactati de Business24 sustin ca titlurile de stat si depozitele bancare reprezinta doua dintre cele mai putin riscante solutii.

Evident ca, nu exista solutia magica prin care sa nu fii prins descoperit, pentru ca piata de capital si economia mondiala au o anumita dinamica. Totul tine de cat de mult esti dispus sa risti, iar aici poate fi aplicata cu succes zicala, "nu risti, nu castigi".

Investitia depinde de apetitul pentru risc

Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, spune ca in afara de piata de capital investitiile alternative sunt multe. De exemplu, iti poti investi economiile in aur, opere de arta sau chiar filatelie, iar asta depinde de apetitul pentru risc si de background-ul fiecaruia.

Cele mai putin riscante investitii, cel putin in aceste momente de rastriste economica, sunt cele in titluri de stat, sustine Manaila, pe care le poti cumpara de la bursa sau de la banca.

"Daca moneda de care vrei sa te protejezi este euro, atunci ar fi bine sa te indrepti catre bursele straine si sa cumperi obligatiuni corporatiste, ale unor companii solide, ori titluri de stat ale unor tari pe care le consideri mai stabile", sustine presedintele Eldainvest.

El spune ca te poti indrepta catre obligatiuni ale unor companii foarte solide, pentru ca ai toate sansele sa-ti ofere o dobanda mult mai avantajoasa fata de obligatiunile guvernamentale.

Investitiile in aur inca reprezinta o "afacere", insa depinde de orizontul de asteptari, sustine brokerul, care spune ca cel mai valoros metal reprezinta o investitie doar pe termen lung.

Adrian Manaila sustine ca cei care investesc pe termen scurt cauta ceva care sa genereze un profit imediat. "De exemplu, daca ai cumparat acum o obligatiune, peste un an esti sigur ca o vei vinde in castig, deci ai un anumit orizont de asteptari", considera specialistul. El spune ca, in cazul in care nu ai incredere in euro, te poti orienta catre dolarul american.

Costuri mari la fondurile monetare

Manaila sustine ca, tot iuresul legat de iesirea Greciei este un balon de sapun. "Cred ca, grecii vor alege sa ramana in zona euro, in detrimentul iesirii si neachitarii datoriilor, pentru ca, si nemtii sunt dispusi sa faca niste concesii, si oricum, toata Europa se astepta ca Grecia sa mai ceara o pasuire", spune brokerul.

In cazul in care piata de capital este considerata riscanta, investitorii pot alege fondurile de investitii, insa, costurile sunt mari, in special la fondurile monetare.

"Este adevarat ca fondurile monetare negociaza o dobanda mai mare la banca, dar, aceasta se intoarce la administratorul fondului sub forma de cheltuieli de administratre. Deci, una peste alta, fondurile monetare nu sunt chiar o alternativa buna, iar diferenta fata de contul bancar nu este mare", considera Adrian Manaila.

El spune ca, daca vrei un risc mai scazut, poti alege companiile de utilitati, pentru ca acestea genereaza venituri constante.

Razvan Pasol, director general Intercapital Invest, a declarat pentru Business24 ca nu exista soltuii universal valabile, si ca investitiile trebuie adaptate la evolutia pietei de capital si a economiei,insa, in niciun caz nu trebuie ca toti banii sa fie pusi intr-un singur loc.

Obligatiuni versus depozit bancar

Specialistul spune ca, printre cele mai sigure sunt investitiile in plasamente de obligatiuni, insa nu exclude nici varianta clasica a depozitului banacar si chiar investitia in actiuni, pentru ca "nu stii niciodata cand anume se termina o criza". Pasol sustine ca, de obicei, bursa anticipeaza evolutiile in economie, iar atunci actiunile ar putea creste inainte de iesirea din criza.

Directorul general Intercapital Invest spune ca si investitia in aur este fezabila, insa implica o procedura logistica mai dificila, in sensul ca, ori cumperi aur fizic, deci ai parte de o intreaga procedura, ori cumperi anumite produse financiare derivate din aur.

Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii sustine ca, in niciun caz, in actuala situatie economica, nu recomanda investitiile in piata de capital. De ce? Pentru ca este un activ volatil prin traditie, cu o doza de risc mai ridicata, iar in conditiile unei potentiale crize generata de iesirea Greciei din zona euro, piata de capital va inregistra fluctuatii extrem de importante.

Diversificarea portofoliului este foarte importanta

Pasol spune ca, pentru romanul de rand, obligatiunile si depozitele bancare sunt cele mai sigure investitii, iar pentru cei cu bani, importanta este diversificarea portofoliului.

Si Craciun mizeaza pe investitiile in titlurile de stat, ori, pentru mai mult confort, in depozite bancare. El nu pariaza pe investitia in aur, pentru ca bancile care vand aur au diferente foarte mari intre pretul de vanzare si cel de cumparare.

Iar asta inseamna ca, odata ce ai cumparat aur, acesta ar trebui sa inregistreze o valorizare foarte mare, ca sa reusesti sa-l revinzi in profit. "Investitia in aur s-ar justifica daca ai avea diferente mici la spread (diferenta intre pretul de cumparare si cel de vanzare), insa, la ce am vazut in Romania, nu mi se pare ca merita", sustine Radu Craciun.

#investitii romania, #investitii aur Romania, #piata de capital, #zona euro, #criza grecia , #Investitii