Presedintele BVB: Trebuie sa ne facem propria pensie privata, investind cu cap, nu pastrand banii in conturi de salarii sau de economii

Luni, 25 Martie 2019, ora 12:28
3905 citiri
Presedintele BVB: Trebuie sa ne facem propria pensie privata, investind cu cap, nu pastrand banii in conturi de salarii sau de economii
Foto: CC0 Creative Commons

Noi, singuri, trebuie sa ne facem propria pensie privata, investind cu cap, nu pastrand banii in conturi de salarii sau de economii, care au o dobanda sub inflatie, a declarat, luni, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, intr-un eveniment de educatie financiara adresat elevilor.

"Va imaginati ca maine impliniti 65 de ani si va pensionati. Imaginati-va cati euro ati avea nevoie pe luna ca pensie privata in plus fata de pensia de stat - Pilonul I. Fiecare isi pune in minte o suma, in euro, pe luna. Am sa va dau un exemplu: sa zicem ca eu mi-as propune, pentru exemplu didactic, 100 de euro. La 100 de euro pe luna, inmultim cu 12 ca sa vedem cati euro avem intr-un an de zile. La 100 de euro ori 12, reiese ca am nevoie de 1.200 de euro, intr-un an. Aceasta suma de 1.200 de euro o inmultim cu 20 si in cazul meu imi da o suma de 24.000 de euro, pentru 100 de euro, pensie privata in plus fata de ce imi da statul. Cam asta e suma de bani pe care voi ar trebui sa o strangeti, la suma pe care voi v-ati propus-o sa o aveti ca pensie privata, in momentul in care va pensionati. Einstein spunea: "Cine intelege puterea dobanzii compuse o incaseaza, cine nu o intelege, plateste". Ar fi bine sa o intelegeti. Nu exista elev de liceu din Marea Britanie care sa nu cunoasca aceasta regula. Este o regula pe care o invata, de fapt, in scoala generala", a afirmat Anghel.

Presedintele BVB a punctat, totodata, ca pentru a economisi o suma de bani, pe luna, este nevoie de respectarea unor reguli de baza si de o optimizare a cheltuielilor.

"Faptul ca e o suma mare, trebuie sa va dea de gandit ca aceasta suma o puteti obtine numai pe perioade lungi de timp. Deja cand veti avea primul salariu, ar fi bine sa va ganditi daca trebuie sa puneti ceva deoparte. Regula lui 20 mai spune ca, in mod normal, ar trebui sa economisiti 20% din veniturile voastre, pe care le incasati luna de luna. Nu puteti face asta? Trebuie sa optimizati cheltuielile. Sunt niste reguli de baza, nu sunt complicate, nici nu trebuie sa avem asteptari false si cred ca este esential, din ce in ce mai mult, sa ne bazam pe noi, nu pe altcineva ca ne va ajuta cand ne vom pensiona. Noi singuri trebuie sa ne facem propria pensie privata, din propriile investitii, investind cu cap, nu pastrand banii in conturi de salarii sau de economii, care au o dobanda sub inflatie. In America, unde exista o piata de capital mult mai dezvoltata, exista regula "100 minus varsta". Deci, daca voi aveti 20 de ani, 100 minus 20 de ani inseamna ca 80% din plasamentele mele, din ce as putea eu sa investesc, ar trebui sa investesc pe bursa, in actiuni, nu in depozite bancare, nu carduri de salarii, nu conturi de economii. Pentru un american, asa este regula", a mentionat Lucian Anghel.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) au organizat, luni, evenimentul de deschidere oficiala a sedintei de tranzactionare, adresat elevilor care vor sa afle cum functioneaza o bursa si piata de capital din Romania.

Evenimentul face parte din Global Money Week (GMW), o initiativa organizata la nivel mondial care, anul acesta, are loc. in perioada 25 - 31 martie. GMW este initiata si coordonata de Child & Youth Finance International si implica organizarea de evenimente si diverse activitati al caror scop este de a inspira copii si tinerii sa invete despre bani, economisire, despre posibilitatile de angajare si cum sa devina antreprenor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensie privata, #presedinte BVB pensie privata, #presedintele BVB educatie financiara , #Investitii