Presedintele BVB, sanctionat de catre CNVM, pe tema executarilor silite

Joi, 09 August 2012, ora 17:45
1439 citiri
Presedintele BVB, sanctionat de catre CNVM, pe tema executarilor silite

Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, a fost sanctionat cu avertisment de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru ca Bursa nu a transmis modificarile aduse Codului BVB privind derularea executarilor silite de valori mobiliare prin piata de capital.

"BVB are obligatia ca, in cel mult 15 zile de la emiterea prezentei ordonante, sa se conformeze solicitarilor CNVM. In situatia in care obligatia nu este indeplinita, CNVM va aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile legale in vigoare", se arata intr-o ordonanta de sanctionare emisa de CNVM si citata de Mediafax.

Bursa mentioneaza intr-un comunicat ca reglementarea in materia executarilor silite, avand ca obiect valori mobiliare, constituie unul dintre subiectele importante ale discutiilor cu CNVM.

CNVM a solicitat Bursei de Valori Bucuresti includerea in Codul BVB a unor prevederi cu privire la derularea executarilor silite de valori mobiliare numai prin procedura de vanzare speciala la ordin.

BVB a intreprins toate masurile necesare pentru a raspunde solicitarii CNVM in scopul derularii executarilor silite de valori mobiliare prin piata de capital.

Oficialii BVB au ajuns la concluzia ca responsabilitatile in cauza depasesc prerogativele sale de operator de piata, respectiv aprecierea corectitudinii documentatiei, a indeplinirii conditiilor de legalitate necesare derularii executarii silite si a adoptarii unor masuri privind derularea/ nederularea vanzarii prin aceasta metoda, precum si adoptarea unor masuri speciale de invalidare, retragere sau reintroducere a ordinelor.

"Pentru a identifica cele mai bune solutii pentru reglementarea acestor operatiuni, BVB s-a adresat si Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (UNEJ) in scopul clarificarii unor aspecte contradictorii intre prevederile legislatiei si reglementarilor care guverneaza activitatea intermediarilor si cele incidente activitatii executorilor judecatoresti, urmand ca UNEJ sa adopte si sa comunice o pozitie oficiala pe aceste aspecte", se arata intr-un comunicat al BVB.

BVB a consultat, totodata, toti participantii la piata pentru a realiza, pe baza experientei acestora si a opiniilor exprimate, un set de propuneri de reguli pe care urmeaza sa le inainteze catre CNVM.

BVB va avea un nou director: Victor Cionga

BVB va avea primul fond deschis de investitii romanesc pana in toamna

#modificare Cod BVB, #reglementari BVB, #sanctionare presedinte BVB, #Lucian Anghel sanctiune avertisment , #Management