Cat de optimiste sunt companiile de la BVB privind planurile de afaceri pe 2014

Vineri, 16 Mai 2014, ora 12:20
1359 citiri
Cat de optimiste sunt companiile de la BVB privind planurile de afaceri pe 2014

O treime din cele mai importante companii listate pe Bursa de Valori Bucuresti mizeaza in acest an pe planuri ambitioase de afaceri, care constau in cresteri semnificative ale profiturilor sau in reveniri pe profit, pe fondul unui avans puternic al afacerilor.

Dupa ce anul trecut Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica dintre tarile din Uniunea Europeana, de 3,5%, crestere resimtita si in rezultatele companiilor de pe BVB si implicit in cotatiile actiunilor lor, pentru acest an autoritatile incep sa creada ca vom avea o accelerare a activitatii economice, iar acest sentiment se regaseste si in planurile companiilor listate BVB, se arata intr-o analiza a casei de brokeraj Tradeville.

"Desi in cea mai mare parte planurile pentru 2014 ale companiilor de la BVB sunt marcate de prudenta, o treime din ele au planuri ambitioase in raport cu rezultatele de anul trecut. Pe de alta parte, unele companii tind sa publice bugete conservatoare, iar ulterior rezultatele sa indice o depasire semnificativa a cifrelor din buget", spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Ce companii tintesc in 2014 rezultate mai bune decat in anul trecut

Sapte dintre cele mai importante 21 de companii de la BVB care si-au publicat Bugetele de Venituri si Cheltuieli (BVC) tintesc rezultate semnificativ mai bune decat anul trecut. Analiza este realizata la nivelul celor 25 de companii din indicele BET-BK, indicele utilizat ca referinta de catre fondurile mutuale, din care 4 inca nu si-au publicat planurile pentru acest an.

Dintre companiile din indicele BET-BK care au raportat profituri in 2013, Banca Transilvania (TLV), Zentiva (SCD) si SIF Moldova (SIF2) si-au planificat pentru acest an cresteri importante ale rezultatului net, in special SIF Moldova cu un avans de aproape 30%, arata analiza Tradeville.

Alte 4 companii si-au propus sa revina pe profit, pe fondul cresterii puternice a afacerilor, chiar si de doua ori. Este vorba de BRD-GSG (BRD), Condmag (COMI), Broker Cluj (BRK) si Impact Developer & Contractor (IMP).

Chiar daca in ultimii doi ani BRD-GSG nu si-a indeplinit planurile anuntate, analistii Tradeville sunt optimisti in privinta capacitatii bancii de realiza acest lucru in 2014, intrucat noua conducere s-a preocupat de intarirea structurii bilantului in 2013, astfel incat din 2014 sa se poata raporta rezultate financiare pozitive.

Dupa ce in ultimii 2 ani a inregistrat pierderi consistente, Condmag se asteapta sa incheie acest an pe profit, gratie unui salt al afacerilor cu 74%. De asemenea, dupa mai multi ani de pierderi, Impact Developer & Contractor isi propune revenirea pe profit, printr-o crestere cu 50% a cifrei de afaceri, in conditiile in care in anii anteriori planuri similare nu au avut succes.

Bugete conservatoare

Cu aceste exceptii, companiile nu au planuri spectaculoase pentru 2014, planificandu-si venituri similare cele din 2013. In ceea ce priveste profiturile, cativa manageri sunt chiar mai pesimisti fata de anul trecut, avand in buget reduceri semnificative ale profiturilor, uneori de 50%. Totusi, aceasta poate fi in unele cazuri o tehnica de asteptare a conducerii, practicata si in pietele dezvoltate.

Cateva exemple in acest sens sunt Transelectrica (TEL) - companie care si-a depasit inca din primul trimestru estimarea de profit pe intreg anul, in conditiile in care rezultatul anual este planificat sa scada cu 53% -, Electromagnetica (ELMA) - societate care s-a remarcat prin bugete conservatoare care in ultimii doi ani au fost depasite de doua ori la capitolul profit - si Rompetrol Well Services (PTR) - care si-a depasit in mod constant bugetele in ultimii trei ani.

Si OMV-Petrom (SNP) poate fi incadrata in aceasta categorie, doar ca in acest caz investitorii tind deja sa se astepte ca SNP sa isi depaseasca an de an tintele, in special la capitolul profit.

In ultimii ani, Antibiotice Iasi (ATB) a punctat bine la capitolul constanta, urmarindu-si cu cateva ajustari strategia de dezvoltare elaborata pe 2012-2016, bazata pe cererea exporturilor. Tot din domeniul pharma, Biofarm (BIO) are sanse sa isi depaseasca tinta de profit, avand in vedere ca si-a previzionat venituri financiare conservatoare. Chiar si bugetul operatorului de piata Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pare conservator, mai ales avand in vedere proiectele ambitioase ale actualei conduceri.

Dintre societatile de investitii, Fondul Proprietatea (FP), SIF Oltenia (SIF5), SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) au in bugete cifre de afaceri si profituri in scadere semnificativa. SIF Banat-Crisana (SIF1), Compa (CMP) si Banca Comerciala Carpatica (BCC) si-a planificat cifre aproape similare cu cele din 2013, o mica exceptie facand Compa la capitolul profit (unde estimeaza o scadere cu 11%).

Trebuie mentionat ca Nucleareletrica (SNN) si Romgaz (SNG) inca nu si-au publicat bugetele pe 2014, iar pentru Transgaz (TGN) exista estimari mai vechi (din octombrie 2013). De asemenea, Erste Group bank (EBS) are programata adunarea actionarilor pe 21 mai.

"Cifrele din BVC (bugetul de venituri si cheltuieli) tind sa aiba o importanta notabila in privinta cotatiilor atunci cand se raporteaza indicatori financiari semnificativ diferiti fata de cei planificati. O depasire semnificativa a estimarilor (surpriza pozitiva) conduce la un avans rapid al actiunilor, in timp ce ratarea (surpriza negativa) poate avea ca rezultat o scadere abrupta.", adauga Ovidiu Dumitrescu.

#bugete companii, #crestere companii, #analiza Tradeville , #Profit