Investitorii devin optimisti. Bursa a crescut cu 3,6%

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 18:55
1125 citiri
Investitorii devin optimisti. Bursa a crescut cu 3,6%

Bursa de la Bucuresti a crescut cu 3,62%, pe cel mai mare rulaj din ultimele trei saptamani, intr-o piata unde investitorii au reactionat vizibil la evolutia burselor externe ridicand preturile, in special pentru actiunile celor cinci SIF, cu pana la 9,6%.

Investitorii de la BVB au plasat inca de la deschidere ordine de tranzactionare pentru volume mai mari de actiuni si la preturi in crestere, reactionand pozitiv la adoptarea unui set de masuri fara precedent de catre liderii europeni pentru solutionarea crizei datoriilor suverane.

Punctul maxim de crestere al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins chiar la inchidere. Piata a inregistrat, astfel, cea mai accelerata crestere de dupa 7 octombrie. La acea data, indicele general a avansat cu 4,56%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a incheiat ziua in crestere cu 4,17%, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 4,1% peste nivelul de la finalul sedintei precedente.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 6,2%. Actiunile SIF-urilor au consemnat cresteri cuprinse intre 5,7% si 9,6%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat mai lent, cu 2,71%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a urcat cu 4,95%.

Revenirea brusca a fost determinata si de unii investitori care asteptasera de mult timp un motiv pentru a reintra la tranzactionare.

"Cresterile nu sunt mari, potentialul este mult mai mare. Probabil era mult prea multa tensiune in piata. Cred ca au fost atat investitori locali, cat si straini, dar mai ales cei care au iesit in trecut speriati de un default al Greciei si care acum vad ca acest lucru a fost, cel putin momentan, indepartat", a afirmat directorul Departamentului Clienti al SSIF Broker, Adrian Ceuca.

Interesul in crestere al investitorilor s-a reflectat si in volumul de actiuni Fondul Proprietatea tranzactionate, fiind cedate in total titluri reprezentand 0,56% din capitalul social al Fondului. Operatiunile au cumulat 34,7 milioane lei. Cel mai recent transfer a fost realizat la 0,454 lei, pret cu 2,71% peste inchiderea de miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, #bursa de valori, #investitori romania, #indici, #sedinta tranzactionare, #reactie bursa decizie Summit , #Rezultate financiare