Actionarii BVB au ales cinci administratori

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 01:30
1925 citiri
Actionarii BVB au ales cinci administratori

Actionarii BVB au ales cinci dintre viitorii opt administratori, respectiv Octavian Molnar, Lucian Isac, Daniel Tepes, Ciprian Zah si Siminel Andrei.

Molnar este directorul general al firmei de brokeraj IFB Finwest, Isac ocupa aceeasi functie la Estinvest, iar Tepes este director general si actionar majoritar la HTI Valori Imobiliare. Ciprian Zah este sustinut de SSIF Broker, iar Siminel Andrei este administratorul Broadhurst.

Molnar, Isac, Tepes si Zah au primit putin peste 50% din voturi, iar Andrei 64,4%. Molnar este unul dintre actualii administratori ai bursei si a primit astfel un nou mandat. In prima faza a alegerilor pentru Consiliul de Administratie (CA) fiecare actionar a ales cate opt candidati, dintre cele 30 de propuneri.

In aceasta etapa au fost respinsi directorul Corporate Affairs al Electrica, Eugen Bradean, avocatul Radu Ghidermic, sustinut de firma de brokeraj HB Invest din Brasov, si Alexandru-Bogdan Garbu, candidatul propus de KD Capital Management, intrucat au primit doar 1,6%, 0,44% si respectiv 1,98% din voturi.

Initial a fost respins si avocatul Alina Cobuz, care figura cu doar cateva voturi. Cobuz a facut insa contestatie, voturile au fost renumarate si s-a constatat ca avocatul primise de fapt 7,6% din optiuni. In etapa a doua, actionarii BVB au mai eliminat cinci candinati, care au avut sub 2% din numarul de voturi.

Astfel, au fost respinsi Cristian Laurentiu Andrei, propus de Equity Invest, Costin Mergiani, care a candidat din partea firmei de brokeraj KD Capital Management, Marius Plugaru, candidatul din partea GM Invest, Adrian Stefanescu, membru al Comisiei de Admitere la Tranzactionare a BVB, si Liviu Tibichi, presedintele - director general al Transilvania Capital.

In cea de-a treia etapa au fost eliminati alti cinci candidati, dintre care doi actuali membri in CA - Adrian Manaila, actionarul majoritar al firmei Elda Invest, si Rares Nilas, directorul general al BT Securities. Cei doi au primit 8,13%, respectiv 10,53% din voturi.

Ceilalti trei sunt Valerian Ionescu, Vergil Popescu si Alina Cobuz. Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor si actual vicepresedinte al CA al BVB, a cerut in timpul numararii voturilor de la al treilea tur al alegerilor reverificarea cvorumului, sustinand ca unii actionari au plecat in timpul sedintei si au lasat buletinele lor de vot altor actionari.

Daca nu vor fi prezenti cel putin 50% plus unu din actionari sedinta va fi suspendata, urmand sa fie reconvocata o noua AGA. La renumarare s-a constatat ca sunt prezenti 81,5% dintre actionari. Etapa a patra a alegerilor a fost anulata, intrucat au votat unele persoane care nu se inscrisesera la renumararea cvorumului.

Totodata, unul dintre cei interesati de functia de membru in CA - Mircea Solovastru - si-a retras candidatura.

La faza a cincea a alegerilor, un actual administrator, Ovidiu Pop, a fost eliminat, primind 12,9% din voturi. Un alt candidat, Lucian Isar, a fost de asemenea respins, avand 11,7% din optiuni.

Actionarii BVB au negociat intens impartirea locurilor in CA, fiind constituite doua mari grupari, dintre care una formata din cei mai mari actionari ai bursei de la Sibiu, respectiv firmele de brokeraj HTI Valori Mobiliare, SSIF Broker, IFB Finwest si Prime Transaction, care l-au sustinut pe Stere Farmache, presedintele CA al BVB, reales vineri in functie.

A doua grupare reuneste majoritatea celorlalti actionari. Initial s-au inscris pentru functia de administrator 31 de persoane, dar Septimiu Stoica si-a retras candidatura.

Tot vineri actionarii BVB l-au reales pe Stere Farmache in functia de presedinte al Consiliului de Administratie, cu 57% din voturi. BVB are 319 actionari, dintre care cei mai mari sunt firme de brokeraj. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#actionari, #bvb, #bursa, #administrator , #stiri BVB