Actiunile Erste Group Bank pierd 13,29% la BVB

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 12:29
1293 citiri
Actiunile Erste Group Bank pierd 13,29% la BVB

Actiunile Erste Group Bank AG (EBS) scadeau, luni, la Bursa de Valori Bucuresti, cu 13,29%, dupa doua ore de la deschiderea sedintei de tranzactionare, in timp ce la Bursa din Viena titlurile Erste au deschis sedinta de tranzactionare cu o scadere de 15%.

Erste Group a anuntat luni, printr-un comunicat, ca va amortiza partial, cu 700 milioane euro inainte de impozitare (627 milioane euro dupa impozitare), fondul comercial al subsidiarei sale din Romania.

"Astfel, se genereaza un efect negativ singular asupra contului de profit si pierdere aferent exercitiului 2011, dar fara a influenta capitalul obligatoriu sau capitalul tangibil. Dupa preluarea participatiilor actionarilor minoritari (SIF-uri) - conform anuntului din 14 septembrie 2011 - fondul comercial ramas va fi sustinut de o detinere semnificativ mai mare la BCR", se arata in comunicatul Erste.

Erste Group a incheiat recent un acord preliminar cu o parte dintre actionarii minoritari la BCR in vederea achizitionarii participatiilor lor la un pret situat substantial sub valoarea contabila a participatiei BCR in bilantul Erste Group.

"Cu toate ca o evaluare la un moment dat a participatiilor minoritare nu reflecta in mod automat valoarea pe termen lung pe care o are respectiva societate pentru actionarul majoritar, testul anual de impairment a relevat faptul ca, pe fondul revenirii economice sub asteptari si a unei evolutii mai slabe a sectorui bancar, este necesara amortizarea fondului comercial", informeaza banca.

De asemenea, Erste Group a adoptat masuri extraordinare si isi reduce considerabil expunerea fata de statele periferice zonei euro.

Astfel, Comitetul Executiv al Erste Group a decis luni o serie de masuri cu privire la evaluarea portofoliului CDS, la operatiunile din Ungaria si Romania, precum si la aplicarea unitara la nivelul grupului a metodei dobanzii efective.

Erste Group si-a redus semnificativ expunerea pe Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si Italia, de la 1,9 miliarde euro la sfarsitul exercitiului 2010 la 0,6 miliarde euro la 30 septembrie. 95% din aceasta expunere este evaluata, la 30 septembrie 2011, la pretul pietei. 

In acelasi timp, expunerea suverana totala pe Grecia si Portugalia a fost redusa la aproximativ 10 milioane euro. In plus, Erste Group schimba metoda de evaluare a portofoliul CDS (garantii vandute) de la cost de amortizare la pretul pietei.

#actiuni, #erste group, #bursa actiuni erste , #stiri BVB