Actiunile statului la Rompetrol, tranzactionate la BVB

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 08:16
1230 citiri
Actiunile statului la Rompetrol, tranzactionate la BVB

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) primite de Ministerul Finantelor prin conversia unor obligatiuni in actiuni vor putea fi tranzactionate la BVB, dupa ce CNVM a emis certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare.

"Certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare a fost eliberat la 5 octombrie, iar in baza acestuia actiunile sunt tranzactionabile", au declarat pentru MEDIAFAX surse din piata de capital.

Urmatorul pas este inregistratea titlurilor la Depozitarul Central.

Rompetrol Rafinare a inregistrat in luna iulie majorarea capitalului la Registrul Comertului, astfel ca statul roman a dobandit calitatea de actionar al companiei, dupa ce in iunie Tribunalul Constanta a decis ca deciziile AGA din 30 septembrie 2010 sunt legale, astfel ca Rompetrol nu mai datoreaza statului niciun ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003. 

Capitalul social al companiei a crescut cu 1,971 miliarde lei, de la 2,439 miliarde lei la 4,41 miliarde lei, respectiv cu valoarea obligatiunilor pe care Rompetrol nu le rascumparase pana la finele lunii septembrie de la statul roman.

Astfel, The Rompetrol Group detine 43,7% din capitalul companiei, iar statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, are o participatie de 44,69%.

Inregistrarea noului capital a fost contestata de stat, insa Tribunalul Constanta a respins vineri contestatia. Hotararea Tribunalului este definitiva si executorie, dar poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.

La sfarsitul lunii septembrie 2010, compania kazaha KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a convertit in actiuni 20,6 milioane de obligatiuni nerascumparate, iar prin aceasta operatiune statul a reintrat in actionariatul Rompetrol Rafinare, prin MFP, primind un pachet de 44,69% din capital.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Scadenta rascumpararii obligatiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar pana la acea data Rompetrol Rafinare a rascumparat obligatiuni in valoare de doar 71 milioane dolari.

Valoarea totala a dobanzilor platite de companie in perioada 2003-2010 in contul emisiunii de obligatiuni este de peste 250 milioane dolari, din care 24 milioane dolari reprezinta dobanda aferenta perioadei septembrie 2009 - septembrie 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#actiuni rompetrol, #tranzactii bvb, #actiuni bvb tranzactii, #actiuni, #bursa , #stiri BVB