Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Artrom: momentul adevarului

Artrom: momentul adevarului
Mitul actiunilor "ieftine" a mai primit un branci in cazul Artrom Slatina. Desi se etalau la un PER de 6 in vitrina BVB, actiunile Artrom au suferit vineri, 15 februarie, o corectie usturatoare (-15%, maximul permis la BVB pentru o singura sedinta de tranzactionare) dupa ce compania a anuntat rezultate dezamagitoare pentru 2007. Luni, actiunile ART au mai pierdut 6 procente.Intr-un cuvant, de la un profit net de 64,7 milioane lei anul anterior, Artrom a raportat pentru 2007 doar 21,4 milioane lei, un rezultat modest care urca peste 20 raportul pret/profitul pe actiune. Cum a fost posibil asa ceva in conditiile in care cifra de afaceri a inregistrat totusi o crestere, de la 408 la 522 milioane lei? Puteti arata cu degetul spre cursul de schimb, el este artizanul exploziei cotatiilor actinilor in primavara-vara si tot euro a ingropat profitul celor care au mizat pe Artrom in a doua jumatate a anului.


Intresant de remarcat, profitul financiar raportat dupa primul trimestru este egal cu tot profitul realizat in cele din urma in 2007 si asta din cauza creditelor pe care societatea le-a tot luat, in special de la compania mama (datoriile totale insumeaza 116 milioane lei iar deprecierea leului a cantarit greu in efortul de rambursare). Astfel, daca profitul din exploatare in 2007 a fost de 50 milioane lei, acesta a fost diluat serios de pierderea financiara de 28,7 milioane lei.De la plus la minus infinitCresterea entuziasmanta de profit din 2006 si prima parte a anului 2007 a dus cotatiile Artrom de la 20 de lei la 80 de lei. Acum, pragul psihologic de 30 de lei a fost spart si cotatiile se pot ajusta pana la un PER decent pentru atmosfera generala din piata (13-15, poate chiar mai mic avand in vedere ca la inceputul lui 2007 emitentul avea acest indicator la o valoare de 7).Patania Artrom ar putea fi reeditata la alta scara de societatile cu un grad mare de indatorare, odata cu deprecierea leului si tendinta de crestere a dobanzilor bancare. Ce ne frapeaza in cazul Artrom este includerea sa in portofoliile unor fonduri mutuale care ii datoreaza in buna masura pozitiile de top pe care le-au ocupat in 2007 (vezi liderul KD Maximus si Napoca) si mentinerea cu incapatanare a aceleiasi cantitati de actiuni desi devenise evident ca profiturile financiare imense se vor transforma inevitabil in pierderi consistente odata cu scaderea leului.Astfel, KD Maximus mai are si in acest moment 4% din active in acest titlu iar celalalt fond din familie-KD Optimus-detine chiar 6% plasati in Artrom. Este adevarat, lichiditatea relativ redusa a actiunilor ar fi facut mai dificila o vanzare intempestiva, totusi din septembrie, momentul adevarului (profiturile financiare s-au transformat in pierderi) timp pentru reducerea expunerilor exista suficient, mai ales ca la sfarsitul anului trecut bursa a avut o revenire de scurta durata.


In incheiere, sa mai spunem ca in ciuda profitului impresionant din 2006, Atrom nu a luat nici un moment in calcul distribuirea de dividende (desi SIF Oltenia care detine 10% din capitalul social ar fi fost tare incantata sa se intample asta), o preocupare pentru dezvoltare pe care o au, coincidenta!, mai toate companiile cu rezultate conjunctuale (vezi Impact care a raportat la randul sau un profit impresionant pentru 2007, in marea sa parte ca urmare a unei...reevaluari a activelor).


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1486 ori