AVAS e de acord daca Erste va amana listarea BCR

Marti, 03 Martie 2009, ora 09:55
1346 citiri
AVAS e de acord daca Erste va amana listarea BCR

Contractul de privatizare a BCR nu contine nicio clauza de sanctiune pentru Erste in cazul nelistarii BCR la bursa in termenul prevazut, a declarat presedintele AVAS, Mircea Ursache, care a afirmat ca sustine demersul Erste de a amana listarea pe o perioada determinata.

El a explicat ca in contract este prevazuta obligatia contractuala de a asigura listarea la Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) a BCR in cel mult trei ani de la privatizare, dar nu sunt prevazute sanctiuni pentru cazul contrar.

"In cadrul contractului, intr-un capitol distinct, intitulat Aspecte post-privatizare, cumparatorul se angajeaza sa efectueze toate actiunile in vederea aducerii la tranzactionare, la BVB, a actiunilor BCR, dar nu exista nicio clauza de sanctiune in cazul neindeplinirii acestei obligatii", a mai spus presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

In acelasi contract se prevede si ca "AVAS nu va avea nicio obligatie si nu va fi tinuta responsabila in legatura cu privatizarea". Ursache sustine ca recentele declaratii ale directorului executiv al Erste Bank, Andreas Treichl "nu contravin contractului de privatizare, intrucat implica doar o amanare a listarii BCR, pana cand vor exista conditiile potrivite, iar Erste isi va indeplini obligatiile".

"Intentia Erste este, in mod paradoxal, si o respectare a unui alt articol din contract, prin care cumparatorul se angajeaza sa indeplineasca toate standardele impuse de autoritatile de reglementare, astfel incat oferta publica sa fie distribuita cu succes pe piata.

Eu sustin demersul Erste de a amana listarea pentru o perioada determinata", a mai explicat Ursache, pentru NewsIn, adaugand ca nu a discutat, deocamdata, cu reprezentantii Erste pe aceasta tema. Florian Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia, spune de asemenea ca "nu este momentul listarii unei societati de asemenea anvergura".

"Ii impartasesc opinia lui Treichl, nu este momentul listarii unei societati de asemenea anvergura ca BCR. Trebuie stabilit un termen rezonabil pentru amanarea listarii", a declarat Buzatu, pentru NewsIn. Directorul executiv al Erste, Andreas Treichl, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca listarea Bancii Comerciale Romane (BCR) ar trebui sa fie amanata pana la momentul oportun, din cauza conditiilor proaste de pe pietele de capital din aceasta perioada.

"Credem ca ar fi mai intelept sa asteptam momentul oportun pentru listarea BCR", a spus Treichl. Banca Comerciala Romana (BCR) a fost privatizata complet in 2006, iar Erste Bank a devenit actionarul majoritar. Erste a platit, pentru 61,8825% din actiunile BCR, 3,75 miliarde euro, pret la care banca era evaluata la o valoare totala de 6,06 miliarde euro. Statul roman a incasat de la Erste Bank, pentru pachetul de 36,88% din actiuni pe care il detinea, circa 2,2 miliarde euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, #listare, #privatizare , #stiri BVB