Brokeri romani de succes dau sfaturi pentru investitorii pe Bursa

Miercuri, 11 Ianuarie 2006, ora 00:28
2450 citiri

Nu poti investi la bursa fara o strategie clara. Daca s-ar fi inventat mult mai devreme piata de capital, invataturile lui Neagoe Basarab catre micul Teodosie ar fi aratat asa.Sfanta Treime la BVB

1. "Consecventa - atat timp cat crezi ca actiunile au potential, te poti incapatana sa cumperi, indiferent de conjunctura pietei sau de pret.

2. Anticipare - sa vezi actiunile cu potential inaintea altora

(conteaza foarte mult structura actionariatului).

3. Pregatire psihologica - fii gata si pentru corectii, nu numai pentru cresteri."

Stefan Parpala, broker Intercapital

7 ani in Ti(BET)

"Piata de capital m-a invatat sa nu cumpar niciodata pe scadere, pana nu exista indicii clare de stopare a caderii. Trebuie evitate titlurile ce au avut o cursa lunga ascendenta si la care vine o stire foarte buna. Cumpar actiuni pe trend crescator, fiind recomandata intrarea la cumparare dupa ce acestea au depasit pe volum mare perioada de acumulare si s-au mentinut la respectivele cotatii. De regula, este bine sa prinzi doua trenduri mari pe an (fiecare de cate 2,5-3 luni), in rest sa stai linistit pe piata spot, pentru ca multi fac bani la bursa, dar nu toti stiu sa-i pastreze."

Mihai Piscan,director general adjunct Intercapital Invest

Totul curge! Mizeaza pe lichiditate

"Pe pietele mici (cum este si a noastra) lichiditatea face toti banii.

Desi pe termen lung rezultatele financiare sunt cele care fac pretul, lichiditatea este cea care potenteaza informatiile financiare. Prin urmare, titlurile fara o lichiditate minimala pot fi o capcana periculoasa pentru investitori, in timp ce actiunile cu o lichiditate mare au adus aproape intotdeauna pe termen mediu si lung randamente peste asteptari."

Alin Brendea, director de operatiuni Prime Transaction

Reteta zilei

"Se iau actiunile care stau bine din punct de vedere fundamental (PER si raportul dintre valoarea contabila si pretul din piata). Se monitorizeaza pretul de tranzactionare si cand acesta a scazut suficient se cumpara. De regula, pretul mai scade o perioada si se cumpara iar pentru imbunatatirea mediei. In momentul in care randamentul atinge un target stabilit initial, se vinde 30-50% din pachetul achizitionat. Pe masura ce creste cursul se vinde si restul, treptat. Daca avem o scadere suficienta, se recumpara. Se serveste cu informatii financiare la zi."

Emil Ogica, vicepresedinte KTD Invest

Lacom sau fricos? Go home!

"In piata de capital exista doi dusmani: frica si lacomia. Multor clienti le-am pus in vedere sa intre si sa iasa in momente oportune si fara a se uita in urma. Nu uitati sa ganditi pe termen lung. Orice speculatie proasta se poate transforma intr-o investitie. Speculatorii optimisti aleg aceasta varianta si, uneori, au avut castig de cauza alegand sa astepte suficient de mult pentru a iesi in profit."

Marcel Murgoci, director operatiuni Estinvest

Banii Nostri

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !