Bursa a coborat cu 4% in prima parte a sedintei

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 16:11
1125 citiri
Bursa a coborat cu 4% in prima parte a sedintei

Actiunile BRD au coborat cu 5,67% in prima parte a sedintei, intr-o piata care a scazut cu 4,11%, sub presiunea corectiilor, de pana la 3,8%, inregistrate de bursele vest-europene, insa doar 12 titluri au consemnat rulaje mai mari de 100.000 de lei, informeaza NewsIn.

Cei mai multi investitori de la BVB au continuat sa adopte pozitii de asteptare la deschiderea sedintei si nu au introdus mai multe ordine de vanzare la preturi cu mult sub ultimele cotatii de vineri, desi bursele vest-europene au scazut puternic, cu pana la 3,3%.

Pietele mature din Europa au coborat vizibil, actiunile companiilor din sectorul bancar fiind cele mai afectate, din cauza temerilor ca autoritatile nu vor putea ajunge la o solutie permanenta care sa puna capat crizei datoriilor de stat din zona euro.

Alti factori care au amplificat aversiunea la risc a investitorilor au fost o posibila reducere a ratingurilor bancilor franceze Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole din cauza expunerii pe datorii de stat, precum si discutiile politicienilor germani de varf din coalitia de guvernare a cancelarului Angela Merkel despre intrarea Greciei in default (incapacitate de plata).

In contextul cresterii aversiunii la risc si a corectiilor de pe bursele mature din Europa, unii investitori de la BVB au introdus mai multe ordine de vanzare, care au amplificat scaderea pietei locale de la 2,7% la peste 3,5%.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 4,29%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,27% sub inchiderea de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), consemna un recul de 3,61%. Actiunile SIF-urilor inregistrau corectii cuprinse intre 3,68% si 4,7%, iar titlurile FP coborau cu 2,67% si se apropiau de cel mai redus pret atins de la listarea la BVB, de 0,395 lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a scazut cu 4,23%.

La mijlocul zilei, doar actiunile emise de 12 companii din cele 78 de societati listate pe primele trei categorii ale BVB si la sectiunea "Internationale" consemnau rulaje mai mari de 100.000 de lei. Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 14,6 milioane lei (3,4 milioane euro), valoare cu 62% peste rulajul din prima parte a sedintei de vineri, de 9 milioane lei (2,1 milioane euro).

Lichiditatea pietei a fost asigurata in proportie de 38% de transferurile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 5,5 milioane lei. Cea mai recenta operatiune cu aceste titluri a fost realizata la 0,438 lei, pret in scadere cu 2,67%, insa cu aproape 11% peste minimul atins de la listarea la BVB.

Rulaje de peste 1 milion de lei mai inregistrau actiunile BRD (2,9 milioane lei), Banca Transilvania (1,5 milioane lei) si Bursa de Valori Bucuresti (aproape 1,1 milioane lei).

Titlurile BRD au coborat cu 5,67%, la lei, iar actiunile BVB au scazut cu doar 0,66%, la 30 lei.

In acelasi timp, pe piata de la Paris, actiunile Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, erau in scadere cu 10,86%, iar titlurile BNP Paribas si Credit Agricole coborau cu 12,83% si, respectiv, cu 10%.

Corectii semnificative consemnau la BVB si actiunile bancii Erste (EBS), actionarul majoritar al BCR, si Banca Transilvania (TLV), care coborau cu 8,42% si, respectiv, 4,81%. Titlurile Erste erau cotate la 87 lei (20,4 euro), influentate in principal de corectia de pe piata de la Viena, unde erau in scadere cu 6,85%, la 20,12 euro. Titlurile Erste au consemnat la BVB un rulaj de 334.000 de lei.

Totodata, actiunile Bancii Transilvania au ajuns la 0,99 lei, foarte usor sub valoare nominala, de 1 leu/titlu.

Doar titlurile Zimtub (ZIM) si Titan (MPN) erau in crestere la jumatatea sesiunii, insa evolutia lor a venit pe rulaje de doar 11.000 de lei si, respectiv, de 122 de lei. Actiunile Zimtub avansau cu 14,4%, la 1,7 lei, iar titlurile Titan urcau cu 2,04%, la 0,245 lei.

La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 3,8%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii cuprinse intre 1% si 4,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni banci, #bvb, #indici, #sedinta tranzcationare, #burse europene, #criza datorii europa , #stiri BVB