Bursa a inchis in scadere. Tranzactiile, sub 7 milioane de lei

Marti, 07 August 2012, ora 17:58
945 citiri
Bursa a inchis in scadere. Tranzactiile, sub 7 milioane de lei
Foto: Arhiva

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,95%, dupa doua sedinte de cresteri usoare, intr-o piata apatica, in care operatiunile au cumulat doar 6,7 milioane lei si lichiditatea a coborat astfel la cel mai redus nivel din ultimele aproape trei saptamani.

Piata a debutat in stagnare, iar, in primele doua ore, cotatiile au fluctuat intre cresteri usoare si scaderi, in conditiile in care si bursele mature din Europa au avut o evolutie incerta.

In a doua parte a zilei, desi bursele vest-europene s-au stabilizat pe verde, piata de la Bucuresti a ramas pe scadere usoara, in conditiile in care unii vanzatori au plasat ordine la preturi mai mici pentru a reusi sa vanda actiunile respective.

"Piata se afla intr-o stare de vacanta si, din cand in cand, se vad cateva ordine mai mari ale investitorilor straini in special. In general, majoritatea investitorilor se afla intr-o stare de asteptare deoarece exista o contradictie intre evolutia pietelor externe si realitatea din Europa. In astfel de situatii, investitorii devin foarte precauti si reticenti, iar in cel mai bun caz se aleg cateva actiuni cu fundamente foarte bune pe care incep timid sa construiasca sau sa consolideze expunerea. Contextul politic de la noi se adauga situatiei europene, dar influenta este marginala. Doar in cazuri extreme vom vedea si pe bursa variatii semnificative. Momentan, asteptarile pe plan european sunt foarte mari, ceea ce duce si pietele pe un minitrend pozitiv, iar o neconfirmare a acestora va duce la o corectie importanta", a declarat seful departamentului de tranzactionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

Astfel, la inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,1%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,01% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP).

In scadere usoara, cu 0,57%, era si indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborat cu 1,04%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,98% sub inchiderea zilei precedente.

Putinii investitori prezenti la tranzactionare au realizat operatiuni de doar 6,7 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare cu 14% mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 7,8 milioane lei (1,7 milioane euro). Un rulaj mai redus a fost inregistrat la 20 iulie, cand transferurile au insumat doar 4,8 milioane lei (putin peste 1 milion de euro).

Bursa a inchis in crestere sedinta de luni

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) si Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 1,5 milioane lei si, respectiv, 1,4 milioane lei. Cele doua titluri au asigurat, astfel, 45% din lichiditatea pietei actiunilor. Cotatia actiunilor SIF Transilvania a scazut cu 0,91%, la 0,488 lei, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,24%, la 0,5185 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris avansau cu 0,5% si, respectiv, cu 1,2%, iar piata de la Londra era in stagnare. Bursele din Europa Centrala si de Est evoluau incert si inregistrau variatii reduse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inchidere scadere BVB, #scadere Bursa Valori Bucuresti , #stiri BVB