Bursa a scazut peste 20% in primul trimestru

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 14:03
1590 citiri
Bursa a scazut peste 20% in primul trimestru

Acordul cu FMI si revenirile spectaculoase din martie nu au ajutat Bursa de la Bucuresti sa treaca pe plus la nivelul primului trimestru din 2009, brokerii fiind de parere ca reintroducerea la tranzactionare a titlurilor Bancii Transilvania a cantarit mai mult in dinamica indicilor.

"Am avut un trimestru de scadere destul de serioasa, dar ultima luna a dat sperante investitorilor cu privire la posibilitatea atingerii minimelor, in conditiile in care am vazut reveniri si de 25-30% pe unii indici in luna martie", a declarat pentru NewsIn Alin Brendea, vicepresedintele casei de brokeraj Prime Transaction.

Astfel, de la inceputul anului, indicele BET al Bursei, care reflecta evolutia celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 18,39%, in vreme ce piata a pierdut pe ansamblu 21,56%. Sectorul societatilor de investitii financiare (SIF) a consemnat o scadere mai mica, de 14,07%, in vreme ce indicele BET-NG, reprezentativ pentru titlurile din sectorul energetic, a incheiat primul trimestru cu o scadere nesemnificativa, de 0,15%.

"La aceasta evolutie de pe finalul trimestrului au contribuit doi factori.

Primul a fost incheierea acordului cu Fondul Monetar International (FMI), in sensul in care riscurile fata de Romania au mai scazut, iar in al doilea rand a contribuit evolutia pietelor externe. Totusi, au mai fost momente in care pietele externe cresteau si bursa noastra nu reactiona, dar in martie ne-a ajutat foarte mult acordul cu FMI", a adaugat Brendea.

Prin comparatie, principalii indici ai pietelor de capital mature au avut scaderi mult mai mici.

Astfel, in Statele Unite, indicele Dow Jones a pierdut de la inceputul anului 13,30%, iar indicele Standard & Poor's 500 a pierdut 11,67%. In schimb, indicele compozit al pietei Nasdaq are cel mai usor declin, de numai 3,07%.

De asemenea, si in Europa scaderile au fost mai putin abrupte comparativ cu piata locala.

Indicele Bursei din Londra, FTSE, a pierdut 11,46% in acest an, iar DAX, indicele pietei din Frankfurt, a scazut cu 15,08%. Bursa din Paris a suferit un declin de 12,76%, potrivit indicelui celor mai importante 40 de actiuni listate, CAC40.

Revenirea la tranzactionare a titlurilor Bancii Transilvania a prabusit indicii in ianuarie

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost suspendate de la tranzactionare din 15 septembrie 2008 pentru operarea unei majorari de capital social si consolidarea valorii nominale, fiind astfel ocolite de scaderile agresive inregistrate in octombrie de Bursa.

Titlurile au revenit la tranzactionare in 7 ianuarie, investitorii ajustand automat cotatia TLV pentru a include scaderea pietei din intervalul in care actiunile bancii au fost suspendate. Acest lucru s-a reflectat puternic in aproape toti indicii Bursei, intrucat societatea are o pondere importanta.

"Astfel, cand titlurile TLV au intrat la tranzactionare in 2009 acumulasera toate pierderile de la falimentul lui Lehman Brothers si pana la sfarsitul anului trecut, iar pierderile pe care au trebuit sa le recupereze au influentat indicii foarte mult. Practic, 7-8% din scaderile pe indici se datoreaza actiunilor Bancii Transilvania", a explicat Brendea.

"La inceputul anului am avut scaderi foarte puternice dupa introducerea actiunilor Bancii Transilvania, care au fost suspendate in toamna trecuta, perioada in care Bursa s-a prabusit", a completat Mihai Muresian, trader la Intercapital Invest.

Ca urmare, ianuarie a fost cea mai nefasta luna din 2009 pentru investitorii de la BVB, scaderile pe indici fiind cuprinse intre 5,26% si 31,65%. Indicele general al Bursei, BET, a pierdut in prima luna din an 22,34%, iar cel mai usor declin l-a avut indicele sectorului energetic, BET-NG.

"La nivelul primului trimestru, BET-NG a avut o evolutie mai buna si din cauza ca titlurile Banca Transilvania nu intra in componenta acestuia, dar, cel mai important, indicele a fost ridicat foarte mult de posibilitatea unei oferte de preluare pentru Rompetrol Rafinare, care a tinut cursul pentru RRC mai sus decat piata", a mai spus vicepresedintele Prime Transaction.

Tendinta descendenta a continuat si in februarie, dar scaderile s-au temperat usor, cele mai lichide zece titluri, din componenta indicelui BET, s-au ieftinit in medie cu 15,71%, in vreme ce actiunile din sectorul energetic, reprezentate de indicele BET-NG, au pierdut cel mai putin, in medie 10%.

Estimarile de profit ale Citigroup au dezlantuit euforia pe burse, in martie

Ultima luna a acestui trimestru a fost marcata de reveniri puternice pe toti indicii BVB, in ton cu evolutia pietelor externe.

Astfel, analistii sunt de parere ca am avut parte de un mini trend ascendent, dar tendinta generala se mentine negativa.

Indicele BET a recuperat 24,66% in intervalul 1-31 martie, ritm in care a urcat si piata pe ansamblu (BET-C), iar sectorului SIF a consemnat o crestere si mai agresiva, de 32,15%.

"Primele stiri pozitive din martie au fost legate de banca Citigroup, care anunta ca va avea un trimestru bun, aceasta stire declansand aprecierile pe toate pietele. Pe bursa autohtona cresterile au fost accelerate intr-un timp destul de scurt. Investitorii nu se asteptau ca trendul pozitiv sa dureze atat de mult si de aceea intrau asa agresiv la cumparare", a declarat pentru NewsIn Mihai Muresian.

Directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, declarase la inceputul lunii martie ca banca marca cea mai buna performanta trimestriala din 2007, ultima data cand a afisat profit.

Ca urmare, bursele din Statele Unite au incheiat miercuri cea mai buna luna din ultimii sase ani, in contextul aprecierilor sustinute a titlurilor din sectorul financiar. Indicele Dow Jones a castigat 7,73%, iar Standard & Poor's 500 a urcat cu 10,94%.

Pe suportul evolutiilor bune din plan extern, Bursa de la Bucuresti a incheiat luna martie cu cele mai mari cresteri din ultimii patru ani. De asemenea, titlurile bancare au fost printre cele mai atractive, actiunile BRD SocGen, Banca Transilvania (TLV) si Erste Bank (EBS) avand aprecieri cuprinse intre 21,54% si 56,63%.

"Sunt sanse ca acest mini trend sa mai continue, daca si pietele internationale vor confirma acest lucru, pentru ca orice trend, chiar daca este de scadere, are si zone de reveniri", a mai spus traderul de la Intercapital Invest.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #BVB, #trimestru, #FMI, #acord, #Transilvania, #broker , #stiri BVB