Bursa ar putea creste cu 15% in 2011 - Mihai Caruntu, BCR

Luni, 16 Mai 2011, ora 15:18
1333 citiri
Bursa ar putea creste cu 15% in 2011 - Mihai Caruntu, BCR

Bursa ar putea inregistra pana la finalul anului o crestere de circa 15%, anumiti indici inregistrand pana in acest moment cresteri de 8-10%, a declarat luni seful Departamentului Piete de Capital din cadrul BCR, Mihai Caruntu.

"Bursa ar putea inregistra o crestere de 10-15% pana la finalul anului, daca avem in vedere ca a inregistrat 8-10% dupa anumiti indici, de la inceputul anului. Exista potential, dar nu spectaculos", a spus Caruntu.

El a declarat ca, utilizand datele statistice de pana acum, BVB ar avea un potential de crestere cuprins intre 10% si 30% daca soldul creditului neguvernamental ar avansa intre 5% si 10% (fata de sfarsitul anului 2010), cursul leu/euro ar evolua in banda 4-4,1, iar perceptia de risc de tara, masurata de randamentul obligatiunilor guvernamentale in euro, s-ar mentine la nivelul de la sfarsitul lunii februarie.

Seful Departamentului Piete de Capital din cadrul BCR sustine ca orice imbunatatire a perceptiei de risc de tara ar fi favorabila cresterii potentialului de crestere al BVB chiar si eventual intr-un scenariu mai putin favorabil pentru evolutia creditului neguvernamental, precum si in ceea ce priveste intarirea monedei nationale in raport cu euro.

"Ca atare, intr-un scenariu de crestere lenta a creditului neguvernamental (pana la 5% intr-un an de zile), de intarire lenta a leului sub pragul de 4,1 lei/euro si de mentinere macar la nivelul actual a perceptiei asupra riscului de tara ar rezulta ca Bursa are un potential de apreciere de peste 15% intr-un orizont de timp de circa un an de zile", a spus Mihai Caruntu.

Pe de alta parte, el a declarat ca nu estimeaza nicio IPO (oferta publica initiala n.r.) pentru acest an si ca nu pare sigura decat cea a Romgaz, din prima jumatate a anului viitor.

Seful Departamentului Piete de Capital din cadrul BCR a mentionat faptul ca in ultimii sapte ani au fost lansate de companii private doar 7 IPO-uri de succes (2004-2011) si nicio IPO in ultimii trei ani (2008-2011), cea mai mare IPO privata fiind de 13,4 milioane de euro in 2008.

Caruntu a declarat ca aportul statului prin listari majore este conditia necesara, dar nu si suficienta pentru dezvoltarea BVB. "Consolidarea activelor fondurilor de pensii obligatorii ar putea incuraja primii pasi sanatosi in vederea atragerii unor companii private importante la BVB", a mai spus Mihai Caruntu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #crestere bursa, #mihai caruntu, #bvb , #stiri BVB