Bursa de la Bucuresti deschide indecis, in urma ingrijorarilor din pietele externe

Vineri, 19 Februarie 2010, ora 11:52
970 citiri
Bursa de la Bucuresti deschide indecis, in urma ingrijorarilor din pietele externe

Piata de actiuni de la Bucuresti a deschis sedinta de vineri fara o tendinta clara, in conditiile in care marile burse externe au suferit corectii dupa decizia Federal reserve de a majora taxa de scont, vazuta ca un prim pas de retragere a stimulilor intr-un context economic inca fragil, potrivit NewsIn.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, scadea dupa prima jumatate de ora cu 0,22%, pana la 5.216,22 puncte, iar indicele compozit, BET-C, cobora cu 0,15%, pana la 3.005,64 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), pierdea 0,23%, pana la 29.683,56 puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, stagna la nivelul de 10.562,05 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, suferea un declin de 0,18%, pana la 525,94 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, era singurul pe verde, cu un avans de 0,10%, la 689,86 puncte.

Banca centrala americana, Federal Reserve, a facut joi un prim pas in strategia sa de retragere a masurilor exceptionale de sustinere a creditarii, majorand cu un sfert de punct dobanda la care se refinanteaza bancile cand nu mai gasesc lichiditati in piata interbancara.

Astfel, taxa de scont a fost majorata de la 0,5% la 0,75%.

Pietele au reactionat negativ, desi consecintele deciziei sunt limitate, in conditiile in care aceasta facilitate este putin folosita de bancile comerciale in prezent.

Marti, valoarea acestor imprumuturi se ridica la doar 15,1 miliarde de dolari, de sapte ori sub nivelul din urma cu un an.

Decizia are, in schimb, o mare incarcatura simbolica: este prima majorare a unei dobanzi de catre Federal Reserve de la inceputul crizei financiare, in 2007.

In urma deciziei, bursele europene au deschis sedinta pe rosu, dupa ce bursa japoneza a incheiat sedinta de vineri in scadere puternica. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, # piete, # externe , #stiri BVB