Bursa de la mica publicitate

Marti, 15 Noiembrie 2005, ora 02:07
1224 citiri

Chiar daca Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat un ritm de crestere sustinut in ultimii ani, in principal din punctul de vedere al lichiditatii, inca mai au cautare tranzactiile in afara pietei, ilegale de altfel .

E drept ca, in urma cu cativa ani, cand nici populatia nu avea cultura bursiera de acum, dar nici Bursa nu era la un stadiu avansat de dezvoltare, tranzactiile in afara pietei erau mult mai numeroase. Insa, in situatia actuala, cand toate fortele sunt indreptate catre dezvoltarea pietei de capital, existenta unei A"piete negre a actiunilorA" este greu de explicat.

A"La negruA", preturi mai mari

Cine doreste sa cumpere sau sa vanda actiuni la o societate listata fie la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fie la Bursa Electronica Rasdaq (BER) si nu intentioneaza sa apeleze la un broker, singurul autorizat sa incheie tranzactii cu actiuni cotate, a gasit solutia prin anunturi publice in presa centrala. Este drept ca asemenea anunturi nu se refera doar la societati listate la BVB sau BER, ci si la cele nelistate. Dar daca pentru societatile care nu dispun de o piata reglementata explicatia exista prin nevoia de transformare a titlurilor in lichiditati, pentru cele de la Bursa nu are logica. In plus, exista o serie de dezavantaje pentru cei care aleg sa cumpere titluri listate de pe piata neagra.

Ceea ce surprinde in cazul companiilor listate este pretul solicitat de vanzator, care nu are nici o legatura cu acela la care se pot cumpara respectivele titluri de la BVB. Cum este de asteptat, pretul de vanzare pe piata neagra este mult mai mare decat cotatia actiunii respective la Bursa. Spre exemplu, o actiune SIF Oltenia, care la BVB se tranzactiona vineri la pretul de 2,23 RON (0,61 euro), se vinde pe A"piata neagraA" cu 7 euro. Diferenta impresionanta, daca luam in calcul ca proprietarul actiunilor este tot vanzatorul, pentru ca tranzactiile in afara pietei nu sunt inregistrate la registrul actionarilor. Ca urmare, tot acesta va dispune si dupa vanzare de avantaje precum dividende sau majorari de capital cu actiuni gratuite, care decurg din calitatea de actionar. Un alt exemplu este vanzarea titlurilor Petrom cu 1 RON/actiune la negru, in timp ce la Bursa acestea s-au tranzactionat vineri la preturi cuprinse intre 0,418 si 0,4230 RON/actiune.

Birocratia, singura explicatie

Motivul pe care se poate baza A"vanzarea la negruA" este cu siguranta ideea de a obtine un pret mai bun decat la Bursa, pachetele oferite fiind similare celor inscrise pe cupoanele de actionar. Dar si sustragerea de la plata impozitului pe castigul din capital, pe care l-ar plati daca apeleaza la un broker, poate fi un motiv pentru care vanzatorul nu apeleaza la piata reglementata.

Dar de ce ar fi tentat un investitor sa cumpere la suprapret de pe piata neagra, mai ales ca titlurile oferite adesea au o lichiditate ridicata? Este drept ca procedura de tranzactionare la Bursa dureaza mai mult decat o intalnire cu vanzatorul de pe piata paralela. Prin Bursa, un prim pas este selectarea brokerului, apoi semnarea contractului de intermediere, alimentarea contului deschis la societatea de brokeraj si inregistrarea ordinului. Abia dupa acest moment se poate initia tranzactia prin casa de brokeraj. In plus, mai trebuie achitat comisionul brokerului, care nu ar exista la o tranzactie din afara Bursei. Dar avantajul este ca, dupa executarea ordinului dat, actiunile intra in posesia cumparatorului, care va beneficia de toate avantajele calitatii de actionar.

Investitorii, mai greu de pacalit

Mentinerea anunturilor de vanzare a actiunilor listate pe o perioada de cel putin o saptamana indica si un fapt pozitiv, respectiv ca investitorii au o incredere mult mai mare in mecanismele actuale ale bursei. In plus, incercarile repetate din ultimii ani ale reprezentantilor pietei de capital de a induce publicului investitor o cultura bursiera nu au ramas fara rezultat. Ca urmare, ar fi de asteptat ca, in urmatorii ani, piata neagra a actiunilor sa se diminueze considerabil, ajungand chiar pana la disparitie.

De asemenea, este asteptata aceeasi tendinta si pentru companiile nelistate, cele mai multe anunturi de acest gen fiind pentru Banc Post si Romexterra. Explicatia este simpla. Odata cu dezvoltarea pietei bursiere si cresterea ofertei de instrumente de finantare a companiilor listate, in urmatorii ani tot mai multe companii importante vor dori sa se listeze, ceea ce va duce la ideea ca piata neagra sa nu-si mai justifice existenta.

Rodica Orjanu

Saptamana Financiara