Bursa sibiana lanseaza noi instrumente derivate

Joi, 22 Iunie 2006, ora 14:26
959 citiri

Au fost introduse derivate pe actiuni pentru Biofarm Bucuresti si SSIF Broker SA Cluj Napoca precum si scadentele de 9 si 12 luni pe derivatele avand drept suport actiunile SIF 2 Moldova, SIF 3 Transilvania. SIF 5 Oltenia, SNP, RRC si TLV precum si pe paritatile euro/leu si euro/dolar.A"Am ales noile derivate pe actiuni tinand cont de gradul lor foarte bun de lichiditate, ele regasindu-se constant printre primele zece in preferintele investitorilor de pe piata de capital, a explicat presedintele bursei. La randul lor, noile scadente se vor constitui ca o buna posibilitate pentru hedgeri si speculatori de a-si gandi strategiile pe termen lung, crescand astfel sansele de castig si randamenteleA".

Pentru septembrie se pregateste lansarea platformei e-broker destinata clientilor individuali care tranzactioneaza sau doresc sa intre pe piata la termen, ei putand urmari in timp real cotatiile, introduce ordine de tranzactionare si consulta in orice moment situatia portofoliilor lor.

A"Tot mai multi investitori ne-au solicitat introducerea unor indici bursieri, a declarat Teodor Ancuta. Dorim ca din septembrie, sau cel mai tarziu in ultimul trimestru, sa inceapa tranzactionarea indicelui Sibex 9, care va reflecta evolutia derivatelor din sectorul financiar-bancar si a indicelui SIBEX 18, care va urmari evolutia celor mai lichide 18 actuni listate la BVBA".

Referitor la fuziunea cu Bursa de Valori, presedintele bursei sibiene si-a exprimat speranta in realizarea ei, A"cu toate ca unii dintre actionarii nostri si-au exprimat temerile legate de dorinta bursei bucurestene de a-si crea propria platforma de tranzactionare a derivatelor. Am hotarat acum cateva zile impreuna cu conducerea BVB realizarea unei evaluari a ambelor burse, care sa fie efectuata de un singur consultant, pentru a avea criterii comune. Pe de alta parte, am solicitat CNVM analizarea modului de majorare a capitalului social al bursei. Ar fi trebuit ca pana la sfarsitul acestui an sa crestem capitalulul la 5 milioane euro, insa taraganarea procesului de fuziune a ingreunat acest proces.

In cazul in care fuziunea cu BVB va esua suntem pregatiti sa ne majoram capitalul social, fie prin forte proprii, fie prin iesirea pe piata de capital.De aceea, la inceputul saptamanii, am solicitat majorarea la 750 mii euro pana la finele anului, la 2 milioane in 2007 si 5 milioane euro in 2008. Mai exista si alte variante de dezvoltare. Una ar consta in colaborarea directa cu o mare bursa din Uniunea Europeana, iar cealalta ar fi aceea de a oferi investitorilor posibilitatea de a tranzactiona actiuni la bursa din Sibiu, avand in vedere ca suntem operator autorizat al pietei de capitalA".

BMFMS