Bursele din Asia si Europa se prabusesc

Vineri, 05 August 2011, ora 14:33
1458 citiri
Bursele din Asia si Europa se prabusesc

Dupa ce bursa de pe Wall Street a inregistrat cea mai proasta zi din ultimii trei ani, Asia si Europa continua trendul, conform NewsIn.

Indicele japonez Nikkei si cel sud-coreean Kospi au inregistrat, la inchiderea burselor, o scadere de 3,72%, respectiv 3,7%. Indicele australian All Ordinaries a inchis in scadere cu 4%.

La randul sau, indicele Hang Seng din Hong Kong a inregistrat o depreciere cu 4% in cursul sedintei de tranzactionare de dupa-amiaza, iar indicele compozit chinez Shanghai SE a scazut cu 2,2%.

Si pe bursele europene a continuat vanzarea de actiuni, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati atat de criza datoriilor suverane din Zona euro, cat si de fragilitatea economiei americane.

Pe piata ce a dat dovada de o volatilitate deosebita, indicele londonez FTSE 100 si cel german Dax au inregistrat scaderi de circa 2,5%.

La Londra, actiunile bancilor s-au depreciat semnificativ - cele ale Royal Bnak of Scotland au scazut cu 8%, iar cele ale Llyods Banking Group cu 3%.

Analistii au avertizat ca teama afecteaza deciziile de investitii, iar investitorii nu sunt siguri cand se vor incheia pierderile.

Pe fondul fluctuatiilor abrupte din cursul diminetii de vineri, si actiunile de la bursa din Madrid au scazut, dar si-au revenit ulterior.

Pe piete circula zvonuri ca Banca Centrala Europeana se pregateste sa cumpere obligatiuni spaniole si italiene. Temerile privind capacitatea guvernelor de a-si achita datoriile - ce au dus la criza datoriilor suverane din Grecia, Irlanda si Portugalia - s-au extins in prezent la Spania si Italia.

In aceste conditii, diferenta dintre obligatiunile germane - cele mai sigure din Europa - si cele spaniole si italiene a atins un nou record dupa introducerea euro, in 1999.

Cancelarul german Angela Merkel urmeaza sa discute telefonic cu presedintele francez Nicolas Sarkozy despre situatia din Zona euro.

Joi, increderea investitorilor a suferit o noua lovitura, dupa ce presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a avertizat ca criza datoriilor suverane din Zona euro se extinde, ceea ce a alimentat scepticismul fata de stabilitatea economiei Italiei si Spaniei.

Vineri, seful bancii centrale belgiene, Luc Coene, a spus ca o rascumparare a datoriilor italiene si spaniole este posibila, daca Roma si Madridul vor implementa reforme economice.

Investitorii asteapta in prezent datele privind piata muncii din Statele Unite, ce vor fi date publicitatii vineri si vor reprezenta un indiciu al stabilitatii economiei.

"Teama este o tema majora", a declarat David Cohen, expert la Action Economics. "Oamenii erau prudent optimisti ca ne vom reveni in a doua jumaate a anului. Dar in conditiile in care refacerea SUA treneaza si tinand cont de posibilele repercusiuni asupra economiei globale, bursele sunt supuse la presiuni", a adaugat el.

Un alt factor il reprezinta lupta politica ce s-a dus in legatura cu bugetul SUA. Aceasta criza a impins bursele catre un teritoriu complicat.

Marti, randamentul obligatiunilor Germaniei - cea mai mare economie din Europa - a scazut sub rata inflatiei, pentru prima data dupa reunificare. Ceea ce sugereaza ca investitorii sunt atat de ingrijorati incat sunt dispusi sa-si sacrifice profitul pentru a pastra cele mai sigure obligatiuni din Europa.

Iar francul elvetian si yenul japonez au crescut atat de mult incat ambele tari au trebuit sa intervina pentru a le scadea nivelul.

In ceea ce priveste marfurile, pretul petrolului a continuat sa scada, pe fondul temerilor privind incetinirea cresterilor economice globale.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bursa, #bursa cadere, #bursa prabusire, #wall street cadere, #bvb scadere , #stiri BVB