BVB a inchis incert joi

Joi, 11 August 2011, ora 17:40
1255 citiri
BVB a inchis incert joi

Bursa Bucuresti a inchis incert sedinta de joi, cinci indici consemnand scaderi cuprinse intre 0,59% (BET-C) si 1,96% (ROTX), iar cel de-al saselea, BET-NG, inregistrand o crestere de 0,10%, conform NewsIn.

Rulajul actiunilor listate la BVB era de 81,50 milioane lei (19,01 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 19,93 milioane lei, cotatia lor coborand cu 1,02%, la 0,4356 lei/actiune.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,85%, pana la 4.473,23 puncte, iar indicele compozit BET-C a pierdut 0,59%, ajungand la 2.735,79 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), inregistra o scadere de 1,31%, pana la 17.017,09 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 1,96%, la 9.083,45 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,62%, ajungand la 402,80 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 0,10%, ajungand la 620,54 puncte.

"Acestea sunt zile de trading, in care intra in piata numai speculatorii, cei care au destul sange rece sa riste, insa intra pe actiuni numai pentru cateva ore, cel mult o zi doua. Au speculat o revenire sau scadere a pietelor, au vazut ca merge sau nu in directia pe care au luat pozitie si ies imediat. Altfel nu se poate explica volatilitatea mare pe care o vedem zilele acestea, in care in interval de cateva ore sunt oscilatii de cateva sute de puncte pe indici.

Asa ceva nu se intampla atunci cand sunt si jucatorii pe termen mai indelungat in piata, insa acestia au luat o pauza acum si stau deoparte pana se linistesc apele", a declarat, pentru Mediafax directorul general adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupsan.

El crede ca in ultimele zile investitorii care au luat anumite pozitii nu au actionat pe baza unor analize fundamentale ale companiilor la care au cumparat actiuni, ci doar pe baza de intuitie si de sentiment.

"Toata lumea reactioneaza sub implus emotional, este o miscare de masa pe toate pietele.

Cum altfel sa iti explici ca sunt variatii de la plus 200 de puncte la minus 50 sau 100 de puncte pe indici in interval de cateva minute sau ore. Lumea este confuza acum si nu stim cand se vor calma lucrurile, pentru ca se vor calma la un momentdat.

Pe piata din Romania volumele sunt mai mici astazi pentru ca speculatorii locali nu au atata forta financiara cum este pe alte piete si multi inca asteapta sa vada o linie clara. Totusi, daca vom asista din nou la variatii de plus/minus 10% pe zi este clar ca vom vedea si cresterea rulajelor", a adaugat brokerul.

La finalul sedintei, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,85%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si actiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub inchiderea precedenta.

Pe de alta parte, indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, era in crestere cu 0,1%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a coborat cu 1,62%.

Actiunile BRD (BRD) si Banca Transilvania (TLV) erau in scadere cu 0,9% si, respectiv, cu 4,9%, dupa ce cu doua ore inainte de inchidere coborasera cu 6,5% si cu 6,8%.

Titlurile BRD au consemnat al doilea rulaj din piata, de 5,2 milioane lei, iar actiunile Bancii Transilvania au avut a patra lichiditate de la BVB, de 3,5 milioane lei.

Tranzactiile cu actiuni au insumat 81,5 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 7% sub rulajul sesiunii precedente, de 87,5 milioane lei (20,5 milioane euro).

Lichiditatea de joi a fost asigurata in proportie de 42% de patru deal-uri cu 0,62% din actiunile Fondului Proprietatea (FP), in valoare de 37,2 milioane lei (8,7 milioane euro).

Titlurile FP au continuat sa fie cele mai lichide pe piata principala, operatiunile insumand 19,9 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,02%, la 0,4356 lei.

Titlurile SIF-urilor au incheiat ziua cu corectii cuprinse intre 0,07%, in cazul SIF Banat-Crisana (SIF1), si de 2,84%, in cazul SIF Oltenia (SIF5). Actiunile SIF Oltenia au consemnat cel mai mare rulaj de la acest segment al pietei, de 4,3 milioane lei, iar titlurile SIF Banat-Crisana au avut cele mai reduse operatiuni, de 654.000 de lei. 

Pe segmentul destinat derivatelor au fost transferate contracte futures de 5,4 milioane lei, cele mai multe pe cursul de schimb leu/euro, iar operatiunile cu produse structurate au cumulat 3 milioane lei. Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 89,9 milioane lei (21 milioane euro). Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 13,5 milioane lei, valoare de peste doua ori mai redusa decat rulajul de miercuri, de 28,2 milioane lei.

#bursa bucuresti, #bvb, #indice bursier, #sedinta bursiera , #stiri BVB