BVB, alegerea portofoliului si manipularile

Joi, 28 Februarie 2008, ora 12:03
5630 citiri
BVB, alegerea portofoliului si manipularile

Perioade favorabile pentru alegerea unui portofoliu de actiuni In decursul anului bursier, pentru "cunoscatori", exista perioade bune in care investitia la bursa inseamna profit si unul dintre aceste momente este perioada in care sosesc comunicatele emitentilor cu rezultatele preliminate pentru anul 2007 si organizarea adunarilor generale ordinare sau extraordinare ale actionarilor(AGOA, AGEA), adica perioada specifica cu care ne confruntam acum.

Unele caracteristici ale perioadei anterioare si curente Caracteristic acestei perioade este faptul ca bursa prezinta preturi subevaluate foarte atractive pentru multe dintre actiunile listate la BVB ramanand ca acest lucru sa se reflecte si in rezultatele anualizate si auditate. O reflectare pozitiva poate impulsiona miscarea bursei pentru cateva zile.

Daca vom analiza primii 34 emitenti raportori, in care nu intra societatile financiare, vom constata ca 24 au comunicat rezultate mai putin favorabile la trim. IV/2007 (Q4). Totusi, in ciuda acestui adevar, sunt multe alte comunicate favorabile realizarii unor bune investitii pe termen mediu - un termen tinta specific unei piete bear.

Oricum, daca acum se va lua decizia de intrare in piata, aceasta ar trebui sa fie una ponderata (30-40% din capital) si obligatoriu trebuie corelata cu rezultatele fundamentale complete ale emitentilor.


O alta caracteristica este si faptul ca din 2007 mitul cresterilor de toamna s-a spulberat, iar mitul scaderilor de primavara a trecut peste anul 2007, insa s-a reluat in anul 2008, cu o intensitate care reprezinta dublul scaderilor inregistrate pe alte piete de capital (ex. cand BET a fost -25,84%, indicele ungar BUX a fost -7,91%, cel polonez WIG20 era -12%, cel din Cehia PX-50 a fost -13,38% si cel austriac ATX de -13,18%).


Totodata, in saptamana 11 -15 februarie 2008, volatilitatea (riscul) bursei romanesti a atins nivelul de 1,51% comparativ cu al Rusiei (1,59%), dar mai mic decat al Ungariei (1,86%).

Rentabilitatea medie a indicelui BET din aceeasi perioada a ajuns la - 0,1%, iar coeficientul raportului dintre rentabilitate si risc s-a diminuat si el ajungand la valori critice (-0,06), in timp ce la indicele BUX (Ungaria) rentabilitatea medie a fost de 1,42%, iar coeficientul rentabilitate/risc a fost 0,29.

Aceste valori mult diferentiate ar fi trebuit sa ne semnaleze doua concluzii importante:

1) bursa romaneasca, in ultima perioada, a fost si va ramane una puternic speculativa (inclusiv indicele bulgaresc SOFIX a fost mai bun: risc 0,62%, rentabilitate 0,17%, coeficient 0,69);

2) revenirea pe un trend crescator poate avea aceeasi intensitate, eveniment care se produce acum.


Si totusi cum alegem un portofoliu?

Asa cum spunea Harry Markovitz, cel care a castigat premiul Nobel cu Teoria Moderna a Portofoliului publicata in 1952 si bazata pe modelul Capital Asset Pricing, "procesul selectiei unui portofoliu trebuie impartit in doua etape. Prima incepe cu observatia si experienta si sfarseste cu capatarea increderii in viitoarele performante ale actiunilor disponibile.

A doua incepe cu cresterea increderii in viitorul performantelor actiunilor analizate si sfarseste cu alegerea portofoliului.

O mare parte a realizarii unei investitii profitabile depinde de succesul primei etape, adica alegerea unui portofoliu bun specific profilului investitorului. Din pacate multi nu reusesc sa treaca de aceasta etapa esentiala.

Oricum, se cunosc trei profile de investitor, care corespund cu tipul strategiei de investitii si care sunt orientate dupa: a) cresterea pretului actiunii, b) cresterea valorii emitentului c) cresterea combinata a primelor doua.

Deci un bun control al acestor strategii presupune, in primul rand, o cat mai larga si constanta documentare asupra emitentilor monitorizati doriti a fi inclusi in portofoliul investitional, iar cand este vorba de documentare la nivel bursier slava Domnului avem multe surse de informatii, inclusiv fabrica de zvonuri si manipulari. Important este sa ne informam direct de la sursa, cu posibilitatea de validare.


Cum interpretam zvonurile si stirile despre bursa Am observat si constatat multe insuccese atat la nivel portofoliu cat si al investitiei intr-o actiune.

Ei bine, se subintelege ca o principala cauza a acestor insuccese este folosirea unor informatii publice care nu poarta semnul autenticitatii.

In acest caz cei in cauza sunt puternic expusi riscurilor unor pierderi importante in cazul in care aceste informatii nu se confirma sau au luat o decizie pe un zvon care nu s-a confirmat ulterior (ex. privatizarea Automobile Craiova din 2007, simbol AUCS - un caz de actualitate sau uite este/nu este majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare - tot timpul speculat de unii, etc.).

Interpretarea mai putin corecta a informatiilor cu care venim in contact sau insuficienta informare constituie destule motive pentru a ne indeparta de tinta propusa in planul de afaceri initial si anume de profit.

Un exemplu este analiza rezultatelor preliminate ale emitentului COMCM Constanta (simbol CMCM), care din pacate a primit si o contestatie pentru hotararile AGOA si AGEA din ianuarie 2008, cand se stabilise si ceva masuri pentru majorarea capitalului social.

O ultima comunicare a acestui emitent reprezinta convocarea CA pe 4 martie 2008 pentru revocarea hotararilor anterioare din 17 ianuarie. Nu comentam scopul majorarilor de capital privind acoperirea fondurilor necesare preluarii societatii Scut si participarea alaturi de fondurile structurale la finantarea investitiilor viitoare, nu avem toate datele.

In schimb un calcul al ROE si ROA pe ultimele 12 luni arata ca valorile acestora de 4,78% si respectiv 4,59% sunt mici, iar P/E la data de 14 decembrie era de 50,08 /profit net de 5,6 mil. lei si P/Bv de 2,3.

Asa ca va trebui sa fim atenti la: capacitatea CMCM de a genera profit, adica la ponderea activelor productive in total active; la rata cresterii cifrei de afaceri; sa apreciem valoarea justa a terenurilor societatii pentru viitoarea zona rezidentiala din care vom deduce costurile cu relocarea activitatii societatii, precum si costul aferent intreruperii activitatii de relocare si s-ar putea sa tragem alte concluzii importante.


Este cunoscut faptul ca daca reusesti sa intri in posesia unei informatii inaintea celorlalti si sa le aplici corespunzator atunci ai castigat, iar diseminarea zvonurilor si stirilor false care induc in eroare multi investitori reprezinta un element esential care separa pe investitori in doua categorii: de succes si ceilalti.


Manipulare, dar s-o stim si noi

Cazurile de manipulare inca exista si ele se refera la diseminarea de informatii prin mass-media, inclusiv Internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar da semnale false ori care induc in eroare, inclusiv raspandirea zvonurilor si stirilor false.

Voi da cateva exemple:

1) In zilele de 21 si 22 septembrie 2006 compania Impact comunica la BVB ca a castigat selectia organizata de primaria Cluj-Napoca pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar de 280 mil. euro folosind un flux de informatii mai putin complet si explicit cand de fapt rezultatul licitatiei urma sa fie comunicat pe data de 1 octombrie. In fapt pe bursa actiunile au crescut imediat timp de doua zile, apoi au scazut. Ulterior primaria Cluj-Napoca a lamurit aspectele, insa intrebarea ramane: a fost sau nu frauda?

2) Procesul S.C. Cocor vs SIF Transilvania (SIF3) privind anularea unor hotarari AGEA din 2007, una fiind acordarea actiunilor gratuite SIF3 catre actionarii sai. Este evident ca actionarii au fost privati timp de 1 an de dreptul lor de se folosi de actiunile gratuite cuvenite. As putea spune ca aceste "manevre speculative" au de fapt in spate o actiune care urmareste obtinerea de profituri neloaiale prin specularea conjuncturii care poate dura mult timp.

In fond reclamantul ar putea urmari si realizarea unor profituri din vanzarea catre emitent a unui pachet de actiuni detinut anterior contestatiei la preturi foarte mari fata de piata, pe baza unei "negocieri" fortate la care emitentul in cauza ar fi obligat in cele din urma sa dea curs.


Alte exemple privind contestatiile impotriva hotararii emitentilor pentru majorarea capitalului social au fost si vor mai fi ele bazandu-se pe faptul ca legea permite acest fapt bine mascat fara ca reclamantul sau emitentul sa plateasca despagubiri actionarilor privati de drepturile lor (vezi blocarea actiunilor SNP din 2005-2007, Ardaf, SIF3 inca nerezolvata si recent la CMCM).

Tot un caz de manipulare in istoria bursei romane a fost in 2005, pe data de 9 februarie cand guvernul Tariceanu anunta la modul grosier si fara multe detalii impozitarea castigului la bursa cand indicii au scazut doua zile cu 10% fiind la un pas de blocare. Ulterior, cand Ministerul Finantelor a detaliat aceasta masura bursa si-a revenit dar faptul a fost consumat si numai unii au fost castigatorii momentului.


Exemplele nu se incheie aici (vezi emitentul Ceramica Iasi cu dubioasa desfasurare a etapei a doua pentru MCS, actiunile AMO intens speculate pe bursa din Sibiu dar si pe spot, OLT, RRC, BIO cu specularea SIFS) si sunt convins ca fiecare dintre noi, cei care suntem actionari la cel putin un emitent, daca inca nu ne-am lovit direct de aceste fenomene cel putin am auzit, iar concluzia pe care putem s-o tragem este ca si atunci cand ai impresia ca esti bine informat si ai interpretat corect informatia cu care intri in contact, uneori intervine SPECULA unora, care nu au alt scop decat manipularea investitorilor de buzunar.

Din pacate sunt prea multe exemple pentru a spune ca acest risc este mic. El exista si va exista in continuare dar nu numai pe bursa noastra ci si pe toate pietele de capital straine unde tentatia obtinerii unor averi fabuloase peste noapte exista permanent (vezi cazul fraudelor de la Societe Generale sau UBS).