BVB, foarte aproape de statutul de piata emergenta. Cum au contribuit Digi sau operatorul Taco Bell la evolutia pietei

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:49
3105 citiri
BVB, foarte aproape de statutul de piata emergenta. Cum au contribuit Digi sau operatorul Taco Bell la evolutia pietei
Foto: CC0 Creative Commons

Trei oferte publice initiale (IPO) de varf au avut anul acesta un impact semnificativ asupra pietei bursiere din Romania - Bursa de Valori Bucuresti (BVB), se arata intr-o analiza publicata pe site-ul emerging-europe.com.

Indicele de referinta BET, care arata evolutia celor mai lichide 13 actiuni, a inregistrat anul acesta o crestere de 20%, in timp ce lichiditatea in primele noua luni din 2017 s-a imbunatatit cu 33% comparativ cu perioada similara din 2016.

Ofertele publice initiale, pentru AAGES (care isi desfasoara activitatea in domeniul proiectarii si fabricarii instalatiilor de incalzire prin inductie pentru o gama larga de aplicatii), Sphera (care opereaza Pizza Hut, KFC, Taco Bell si este unul dintre cei mai importanti operatori din domeniul foodservice din Romania) si Transilvania Insurance Broker au avut o valoare totala de 300 de milioane de lei (64,8 milioane de euro). Si listarea din mai a Digi, important furnizor de servicii de telecomunicatii din Romania si Ungaria, a sprijinit BVB.

''Majorarea lichiditatii, in special in semestrul doi din 2017, si intensificarea prin cele trei IPO au determinat investitorii sa evalueze atractivitatea pietei bursiere din Romania, care este acum foarte aproape de a obtine statutul de piata emergenta conform standardelor MSCI'', a afirmat Leonardo Badea, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Acesta a adaugat: ''ASF se concentreaza pe realizarea consolidarii infrastructurii pietei bursiere, cauta sa implementeze principiile guvernantei corporative in entitatile supervizate si stimuleaza intermediarii de pe piata de capital sa participe la pregatirile pentru noile cerinte MIFIDII (care vizeaza pietele de instrumente financiare) ''.

Potrivit presedintelui ASF, instabilitatea politica si politicile guvernamentale inca nu au avut un impact real asupra increderii investitorilor.

''Evolutia pietei reflecta toti factorii care au influenta asupra economiei, perceptia investitorilor locali si internationali, riscurile de tara, castigurile asteptate si perspectivele de viitor. Investitorii ar putea reactiona daca ei simt ca rezultatele asteptate ale portofoliilor lor sunt amenintate de contextul politic. Pana acum, evolutiile recente reflectate de imbunatatirea lichiditatii au aratat ca nu exista temeri majore privind implementarea politicilor guvernamentale'', sustine presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Piata locala a bondurilor corporate a avut, de asemenea, un an pozitiv. BVB a acceptat bonduri corporate emise de Vrancart (38,25 milioane de lei), Unicredit Bank (610 milioane de lei), Globalworth Real Estate Investment (550 milioane de lei) si International Bank of Romania Investments (60 milioane de euro si 300 milioane de lei), se mai mentioneaza in analiza publicata de emerging-europe.com

Conform sursei citate, Leonardo Badea este optimist ca 2018 va fi un nou an bun pentru BVB.

''Vom continua cu masurile menite sa obtinem statutul de piata emergenta, prin stimularea cresterii lichiditatii pe piata de capital si furnizarea unui cadru de reglementare conform celor mai ridicate standarde. Vom spijini, de asemenea, dezvoltarea pietei obligatiunilor ca o alternativa la finantare, prin pietele de capital, si vom incuraja emiterea de obligatiuni de catre companii listate deja la BVB. Lucram la identificarea unor solutii sustenabile pentru majorarea numarului de investitori activi si pentru a creste si mai mult industria fondurilor de investitii'', a spus oficialul ASF.

#BVB piata emergenta , #stiri BVB