BVB inchide sedinta de vineri pe verde

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 18:01
1263 citiri
BVB inchide sedinta de vineri pe verde

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis sedinta de tranzactionare de vineri in usoara crestere, pe un rulaj al pietei de actiuni de aproximativ 23,3 milioane lei (5,45 milioane euro), mai mare de 6,4 ori fata de cel de joi, relateaza NewsIn.

Astfel, indicele BET, care reflecta evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a avansat cu 0,72%, pana la 4.904,45 puncte, iar indicele compozit BET-C a castigat 0,75%, pana la 2.883,85 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a urcat cu 2,35%, pana la 21.358,93 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a inregistrat o crestere de 0,84%, la 10.055,72 puncte.

La randul sau, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 1,12%, ajungand la 450,03 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 0,89%, pana la 704,45 puncte.

Cea mai mare lichiditate a fost inregistrata de tranzactiile cu actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au atins un rulaj de 7,76 milioane lei, sau 33.3% din totalul pietei de actiuni.

Un titlu SIF 5 era cotat vineri la 1,28 lei, in crestere cu 1,59% fata de sedinta de joi. BRD Societe Generale (BRD) au ocupat locul secund in clasamentul lichiditatii, cu un rulaj de 6,37 milioane lei, sau 27% din total, iar titlul BRD a stagnat la 11 lei, vineri.

Joi, rulajul pietei de actiuni a atins doar 3,63 milioane lei (851.500 euro), mai mic cu 14% fata de cel de miercuri.

Bursa a fost influentata pozitiv de stirile pozitive legate de indicii sistemului bancar romanesc.

Institutiile-mama ale celor mai mari noua banci straine din Romania si-au reafirmat, joi, la Bruxelles, sprijinul pentru filialele lor, dar consolidarea pozitiei externe a Romaniei le permite sa isi restranga angajamentele de expunere la 95% din nivelul de la sfarsitul lunii martie 2009, au anuntat FMI si CE.

"Aceste angajamente, impreuna cu pachetul multilateral de asistenta financiara, ajuta Romania la consolidarea increderii investitorilor si la revenirea economiei pe calea unei cresteri durabile.

Participantii au convenit ca intarirea pozitiei externe a Romaniei permite un grad de flexibilitate in ceea ce priveste angajamentele de expunere, la 95% din nivelul de la sfarsitul lunii martie din 2009" preciza comunicatul Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) emis joi seara.

Reprezentantii CE si FMI s-au intalnit joi la Bruxelles cu bancile-mama ale celor mai mari noua institutii de credit cu capital strain care activeaza in Romania (Erste Group Bank, Grupul Raiffeisen, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank).

In acelasi timp, vineri sunt asteptate rezultatele testelor de stres publicate de Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar.

Rezultatele testelor aplicate asupra a 91 de banci europene vor reflecta indicii de solvabilitate si lichiditate necesari adecvarii capitalului bancilor la risc.

Conform analistilor, bancile romanesti nu vor fi afectate negativ de rezultate.

Totodata, BVB a lansat vineri la tranzactionare obligatiunile municipale emise de Municipiul Iasi.

Obligatiunile, in numar de 1 milion, au valoarea nominala de 100 de lei, data emisiunii fiind 31 mai 2010, iar data scadentei, 15 septembrie 2028. Rambursarea principalului va fi efectuata in 68 de rate trimestriale, rata dobanzii, platite trimestrial, constand intr-o marja de 0,65% adaugata mediei dobanzilor interbancare la sase luni.

Tot vineri, Transelectrica si grupul format din Romelectro SA.- CG Holdings Belgium NV System Division au anutat semnarea contractului de retehnologizare a statiei 400/110kV Brasov, in valoare de 17,9 milioane euro, fara TVA , finantarea provenind dintr-un credit extern si din sursele proprii Transelectrica.

"Contractul are ca obiect modernizarea circuitelor primare si secundare in statia de 400/110kV prin retehnologizarea completa a statiei 400/110kV.

Lucrarile pentru acest nou proiect de investitii sunt programate pentru 33 luni (respectiv perioada iulie 2010- aprilie 2013)", se arata intr-un raport remis de Transelectrica Bursei de Valori Bucuresti (BVB) De asemenea, vineri a fost a doua zi de subscriere aferenta ofertei publice initiale (IPO) a unui nou fond inchis de investitii, iFond Financial Romania, administrat de Intercapital Invest, care vrea sa plaseze circa 50% din portofoliu in titlurile Fondului Proprietatea, 20% in SIF-uri si 15% in indicii BVB si Sibex.

Fondul ar putea ajunge la cota BVB in urmatoarele sase saptamani. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bvb, #inchidere, #sedinta , #stiri BVB