BVB: primul loc in Europa Centrala si de Est, dupa potentialul de crestere

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 13:29
1536 citiri
BVB: primul loc in Europa Centrala si de Est, dupa potentialul de crestere

Bursa de la Bucuresti are cel mai bun potential de crestere dintre pietele din Europa Centrala si de Est, deoarece Romania a fost afectata sever de valul de aversiune fata de risc generat anterior de criza globala, iar piata locala a ramas la un nivel scazut, potrivit unei analize Erste.

Astfel, indicele BET al bursei de la Bucuresti are un potential teoretic pozitiv de 58%, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de analistii Erste in randul a 30 de experti.

Spre comparatie, studiul Erste atribuie bursei de la Viena un potential pozitiv de 40%, in timp ce Bursa de la Budapesta are cele mai slabe perspective din regiune, cu o posibilitate teoretica de avans de 3%.

"Romania se confrunta cu dificultati economice severe si nu ne asteptam sa fie printre primele tari din regiune care sa inregistreze o revenire rapida.

Totusi, Romania a fost afectata sever de valul anterior de aversiune la risc si a ramas la un nivel extrem de deprimat, cu volume de tranzactionare foarte reduse. Odata cu imbunatatirea perspectivelor de stabilizare/revenire a economiei globale, companiile din Romania ar trebui sa-si gaseasca din nou locul intr-o lume mai buna.

Mai simplu spus, argumentul ar fi ca Romania are o performanta a revenirii economice mai slaba decat cele semnalate pe alte piete", se arata in analiza Erste.

In timp ce majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est au intrat intr-nu proces de stabilizare, Romania si Ungaria nu au atins inca punctul cel mai de jos al recesiunii, iar economiile celor doua state vor continua sa se contracte si in trimestrul al treilea al acestui an, apreciaza analistii bancii austriece.

Erste estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a avut o evolutie negativa in perioada iulie-septembrie fata de trimestrul al doilea, iar economia s-a contractat cu 9% in trimestrul trei fata de perioada similara a anului trecut.

La nivelul anului 2009, banca isi mentine prognoza inaintata anterior, previzionand o contractie economica de 8%. Totodata, scaderea inflatiei si a consumului, precum si stabilizarea monedelor nationale reprezinta argumente pentru noi relaxari ale politicii monetare in statele din regiune, cu exceptia Poloniei si Cehiei.

In plus, stabilizarea monedelor locale si diminuarea retragerilor de capital de pe pietele central-est europene, dar si imbunatatirea increderii in economia globala si restrangerea deficitelor de cont curent sprijina valutele din regiune.

Pe de alta parte, finantarile acordate de FMI si masurile restrictive care descurajeaza retragerile de lichiditate de pe pietele din Europa de Est, dar si posibilitatile de imprumut de pe pietele externe, spre exemplu prin emisiuni de eurobonduri, sugereaza conditii de piata bune pentru vanzzarea de obligatiuni guvernamentale. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#bloombiz, #bvb, #crestere, #economia, #europa, #romania, #bursa , #stiri BVB