BVB si-a modificat codul pentru a trece la conturile globale

Marti, 24 Februarie 2009, ora 10:05
1373 citiri
BVB si-a modificat codul pentru a trece la conturile globale

Consiliul Bursei de la Bucuresti a modificat codul BVB in vederea trecerii de la conturile individuale la cele globale in piata la vedere, proiectul urmand sa fie lansat dupa consultarea participantilor la piata si obtinerea avizului Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, a anuntat Bursa.

Conturile globale ar permite firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale, informeaza NewsIn.

De asemenea, printre amendamentele aduse codului se mai numara si modificarea blocului de tranzactionare de la 100 la 500 de actiuni, in vederea eficientizarii activitatii de tranzactionare si de decontare.

Totodata, Consiliul a mai decis, in sedinta de vineri, ca sedinta de tranzactionare sa nu fie suspendata la atingerea unui anumit nivel al indicelui BET, fiind pastrata optiunea suspendarii doar in situatii exceptionale, la decizia directorului general si dupa consultarea membrilor Consiliului Bursei.

In acelasi timp, va fi implemetat un regim diferentiat al suspendarilor pentru instrumentele financiare care sunt admise la tranzactionare si pe o alta piata reglementata dintr-un alt stat membru sau ne-membru, cum este cazul actiunilor Erste, in sensul ca regulamentul de suspendare va fi similar cu cel din piata reglementata unde au fost admise pentru prima data, in cazul desfasurarii sedintelor organelor de conducere ale emitentilor.

O alta prevedere adoptata de conducerea Bursei permite eliminarea limitei maxime de variatie a pretului pentru actiunile tranzactionate la categoria Internationala, in scopul corelarii cotatiei cu cea din piata pe care au fost admise pentru prima data. Pana in prezent, Erste Group este singurul emitent cu actiunile listate la categoria Internationala a BVB.

Conducerea Bursei a hotarat numirea lui Mircea Botta in calitatea de secretar general al consiliului BVB, dupa ce fostul secretar, Nicolae Rusu, a ajuns la o situatie de incompatibilitate cu aceasta functie.

In luna ianuarie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare i-a interzis lui Nicolae Alexandru Rusu sa mai activeze pe piata de capital, timp de trei ani, in urma neregulilor descoperite la casa de brokeraj Orizont Vest, unde acesta era presedinte si actionar majoritar.

De asemenea, in componenta Comisiei de Admitere la Tranzactionare a fost adaugat Dan Paul, actualul vicepresedinte al BVB, in timp ce Mircea Botta a devenit membru in Comisia de Apel.

O alta masura o constituie extinderea componentei Comitetului Indicilor de la cinci la sase membri, prin numirea fostului director general - Stere Farmache in functia de presedinte al comitetului.

De asemenea BVB a anuntat ca pregateste lansarea unui sistem alternativ de tranzactionare (Multilateral Transaction Facility), care permite tranzactionarea emitentilor din regiune pe o platforma administrata in totalitate de catre Bursa.

#actiuni, #aplicare, #bvb, #cod, #cont, #farmache, #global , #stiri BVB