BVB va putea suspenda tranzactiile cu un emitent in cazul volatilitatii excesive

Marti, 08 Septembrie 2009, ora 13:26
1849 citiri
BVB va putea suspenda tranzactiile cu un emitent in cazul volatilitatii excesive

Bursa va avea la indemana instrumentul de suspendare a tranzactiilor cu titlurile unui anumit emitent, daca departamentul de supraveghere al BVB remarca variatii excesive de pret, care nu se incadreaza in definitia de piata ordonata, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Bursei, Stere Farmache.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a aplicat de luni noua limita de variatie de +/-40%, pentru actiunile din componenta indicelui BET, al celor mai lichide 10 titluri, precum si pentru cele cinci actiuni SIF si titlurile Erste Bank.

Aceasta masura a BVB a starnit unele temeri in piata despre posibilitatea manipularii preturilor si despre riscurile crescute pe care le prezinta aceste limite mai mari.

Totusi, presedintele Bursei sustine, intr-un interviu acordat NewsIn, ca limita extinsa de +/-40% va avea aplicabilitate imediata, dar ca situatiile in care preturile vor ajunge la variatia maxima vor fi rare. Preturile actiunilor tranzactionate pe piata bursiera nu se vor modifica cu +/-40% doar pentru ca BVB a decis extinderea limitei. Raportul cerere-oferta din piata va fi decisiv pentru evolutia cotatiilor.

"Bursa a facut o analiza pe ultimele trei luni si a observat ca dintre simbolurile selectate pentru aplicarea limitei extinse a fost un singur simbol care s-a dus in limita de +/-15%. Daca la acel moment am fi majorat intervalul de variatie a pretului, probabil ca ar fi existat o modificare mai ampla a cotatiilor", a explicat Farmache.

Pe de alta parte, seful Bursei estimeaza ca nu vor fi variatii nejustificate de pret, in conditiile in care pretul reflecta in general toate informatiile disponibile despre activitatea unei companii. Pe baza unui eveniment pozitiv din viata unei companii, investitorii pot evalua pretul titlurilor cu peste 15% mai sus, iar Bursa trebuie sa permita ca acest lucru sa se produca.

"Au fost situatii in cadrul unei sesiuni de tranzactionare cand pretul atingea aceste limite (+/-15%) si in functie de sensul miscarii in piata nu se mai putea afisa bid (oferta de cumparare) sau ask (oferta de vanzare). Pentru o piata care vrea sa faca un pas spre maturitate, o astfel de situatie este dificil de explicat: de ce un investitor nu ar trebui sa fie lasat sa incheie tranzactii in aceste conditii?", se intreaba retoric Stere Farmache.

In privinta riscurilor, seful Bursei este convins ca investitorii si-au imbunatatit semnificativ nivelul de educatie financiara si au invatat din ce in ce mai bine sa isi administreze riscurile. Atingerea limitei de plus/minus 15% ridica o problema de risc pentru orice investitor, indiferent de intervalul de timp in care se produce, dar nu si atunci cand exista o strategie de investitii. "Iar majoritatea investitorilor de la BVB cred ca au construita propria lor strategie de plasament", e de parere Farmache.

Mai mult, cresterea limitei de variatie va fi acompaniata de o monitorizare atenta din partea departamentelor de specialitate ale BVB, care vor supraveghea fluctuatiile de pret si care, in functie de context si de conditiile concrete din piata, pot analiza tranzactii si in cazul unor variatii de pret mai mici de 15%.

"In mod sigur, departamentul de supraveghere va trebui sa inteleaga exact ceea ce se intampla cu oscilatiile pe un anumit emitent. Bursa are posibilitatea de a contacta nu doar participantii care incheie tranzactiile, dar si companiile emitente. Daca se ajunge la concluzia ca nu exista conditii pentru functionarea unei piete ordonate, Bursa are posibilitatea de a suspenda tranzactiile cu un anumit simbol", a declarat Farmache.

Totodata, presedintele Bursei de la Bucuresti crede ca aceste masuri nu vor avea un efect advers asupra Casei de Compensare Bucuresti, intrucat aici exista un sistem performant de management al riscului, diferit de cel de la Sibex.

In plus, Bursa a modificat si blocul de tranzactionare de la 100 la 500 de actiuni, ceea ce in opinia sefului BVB va descuraja volatilitatea excesiva, inclusiv pentru actiunile mai putin lichide.

"Unui bloc de 500 de titluri ii corespunde o valoare a tranzactiei mai mare, ceea ce inseamna ca modificarea pretului chiar si cu un pas de cotare va necesita mobilizarea de resurse financiare ceva mai consistente", apreciaza Stere Farmache.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele din BET – peste 13 mld. RON – TradeVille
Dividendele Din BET – Peste 13 Mld. RON Companiile din structura indicelui bursier BET, care au anunțat pana acum propunerile de dividende, vor sa distribuie cumulat acționarilor dividende in...
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
#BVB, #bursa, #sibiu, #capital, #indici, #sif, #cotatii, #actiuni, #farmache , #stiri BVB