Cat de mult poate cadea BVB?

Luni, 07 Iulie 2008, ora 12:00
1823 citiri
Cat de mult poate cadea BVB?

Dupa principiul cumpara cu 50 de centi actiuni care valoreaza un dolar poate n-ar strica sa asteptati preturi si mai bune, mai ales ca vestile in plan macro si corporatist pe trimestrul al doilea n-au motive sa fie prea optimiste pe pietele externe.

E adevarat, sunt actiuni care au atins corectii si de 50% de la inceputul anului (uitati-va la SIF3) dar intrebarea care se pune este daca erau in acel moment la pretul correct. Or, dupa toate normele tehnice si canoanele bunului simt, mai degraba puteam vorbi inca de supraevaluare in decembrie 2007.

Avand in vedere ca indicele BET a ajuns in aceste zile la un PER mediu de 12 (comparabil cu indicele principal al bursei din Praga dar sub cel al burselor din Warsovia-10 sau Budapesta-9), putem afirma ca s-a ajuns la preturi decente pe multe titluri listate la BVB. Este insa sufficient pentru a intra cu toti banii disponibili la cumparare? In nici un caz.

Puteti incepe achizitii esalonate in cea mai buna situatie. Si asta numai in cazul in care apar primele semne de stabilizare a situatiei, mai ales in plan extern. Cum scaderile abrupte din iunie au fost declansate fara suportul unor stiri negative de proportii, e posibil ca aceasta miscare sa prefigureze adevaratele stiri proaste din iulie-august, cand apar raportarile cu adevarat importante.


In mod cert, conditiile actuale nu favorizeaza acumularea de profituri. Climatul inflationist, preturile mari la energie, tendintele de scumpire a finantarii nu ofera cadrul pentru obtinerea unor rezultate bune de companii.

Iar cum la bursa pretul actiunilor se ajusteaza in functie de profiturile estimate, e lesne de inteles de ce scade bursa in aceste zile. Iar , din pacate, nu putem spune in acest moment ca actiunile au ajuns adevarate chilipiruri ci, cel mult, ca au cotatii attractive. Ca sa raspundem intr-un fel intrebarii din titlu, bursa poate scade pana in punctual in care actiunile chiar sunt chilipiruri, ceea ce la un PER mediu la nivelul principalului indice de 12, inca nu se poate vorbi.

In anul 2000, actiunile Yahoo si-au inceput declinul accelerat ce avea sa le duca de la 100 la 4 dolari. De atunci, nu au mai reusit sa urce decat la 40, iar acum se afla la 21 de dolari. Cum credeti ca se simt acum cei care ar fi cumparat Yahoo pe la 50 de dolari/actiune in urma cu 7 ani, considerand prea devreme actiunile ieftine?

Exemple se pot gasi si prin curtea BVB destule -vedeti scaderea de la 1 la 0,2 lei la Dafora de pilda, o actiune ce ajunsese sa semene vara trecuta cu celebrele dotcomuri din SUA la capitolul supraevaluare. Ceea ce vrem sa va sugeram este ca in acest context de piata, chiar merita asteptat ca unele actiuni sa ajunga chilipiruri, prin asta intelegand PER-uri de 7-10, in functie de sector.

Iar dupa modul in care arata in aceasta perioada bursa autohtona, parasita de investitori si fara sustinere la cumparare, daca pietele externe isi continua declinul vom ajunge cat de curand la cotatii cu  15-20% mai mici. Poate ca asta va coincide si cu momentul reintrarii in scena a investitorilor straini, fara de care piata locala a demostrat ca nu poate creste.