Cele mai mari tranzactii de la BVB, explicate de brokeri

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:40
2336 citiri
Cele mai mari tranzactii de la BVB, explicate de brokeri

Fondul Proprietatea si OMV Petrom au atras in ultima luna investitii din partea unor companii americane, in valoare de aproximativ 23 de milioane de euro. Brokerii spun ca nu-i nimic neobisnuit la mijloc.

Actiunile Petrom sunt un castig pentru orice investitor, pentru ca este una dintre cele mai mari companii petroliere din regiune, are rezultate excelente, a declarat pentru Business24 Razvan Pasol, directorul societatii de brokeraj Intercapital Invest.

"Sunt clar o achizitie buna", spune Pasol.

Fondul Eliott a tranzactionat actiuni ale Fondului Proprietatea in valoare de aproape 14 milioane de euro in ultima luna. Fondul a achizitionat actiuni de cinci ori, iar cea mai mare tranzactie a fost in valoare de aproape 1,35 milioane de euro, la un pret mediu de 0,533 lei pe actiune.

Pe de alta parte, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a achizitionat in ultima luna actiuni in valoare de aproape 11 milioane de euro de la OMV Petrom. Cea mai mare tranzactie a fost inregistrata in data de 23 august, in valoare de 2,47 milioane de euro.

Americanii cumpara masiv pe BVB actiuni Petrom si Fondul Proprietatea

"Nu e ceva complet surprinzator. Sunt fonduri care au mai cumparat in Romania. Nici nu este o suma foarte mare. Sute de milioane de euro ar fi o suma foarte mare pentru BVB", a afirmat Pasol.

Mihai Chisu, broker la societatea IFB Finwest, spune ca tranzactiile amintite au fost facute prin intermediul intelegerii intre vanzator si cumparator, pentru schimbul de pachete de actiuni.

"Daca, din pacate, putem sa spunem ca 20 de milioane de euro au schimbat fata Bursei, este un aspect care n-ar trebui sa ne bucure, in ideea ca o bursa de valori din afara face tranzactii de sute de milioane de euro pe zi", a decarat pentru Business24 Mihai Chisu.

Potrivit brokerului, la bursa din Turcia se fac tranzactii in valoare de un miliard de euro pe zi, iar la bursa din Polonia, apropiata ca profil de cea din Romania, se fac tranzactii de sute de milioane de euro pe zi.

In Romania, rulajul actiunilor la BVB este de aproximativ 2 milioane de euro pe zi.

Totusi, spune Razvan Pasol, "orice achizitie de actiuni din partea unor fonduri straine inseamna un semnal de incredere pentru economia Romaniei".

In 2007, unul dintre cei mai buni ani pentru Bursa, rulajul maxim dintr-o singura sedinta de tranzactionare a fost de peste 429 de milioane de lei. Asta inseamna la un curs mediu valutar de 3,3373 lei pe euro, ca valoarea rulajului a fost de 128,5 milioane de euro.

#tranzactii actiuni BVB fonduri straine, #achizitii actiuni BVB firme straine, #Fondul Proprietatea actiuni BVB, #OMV Petrom actiuni BVB , #stiri BVB