Cine este Ludwik Sobolewski, noul director al Bursei de Valori Bucuresti

Marti, 02 Iulie 2013, ora 11:32
2187 citiri
Cine este Ludwik Sobolewski, noul director al Bursei de Valori Bucuresti

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti l-a numit pe Ludowik Sobolewski in pozitia de Director General al BVB, in urma unui program de recrutare riguros.

"Am cautat un lider familiarizat cu provocarile carora Bursa de la Bucuresti trebuie sa le faca fata in perioada urmatoare", a afirmat Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Ludwik Sobolewski a absolvit Universitatea Jagellonian din Cracovia si a obtinut Doctoratul in Drept de la Universitatea Pantheon-Assas (Paris II). El a fost presedintele directoratului si CEO al Bursei din Varsovia ("WSE") pe o perioada de sapte ani. In 2013, a fost demis in urma acuzatiilor ca s-a aflat in conflict de interese prin sustinerea finantarii unui film in care iubita sa urma sa joace rolul principal.

Cum a transformat Bursa de Valori din Varsovia

In perioada mandatului sau, Bursa de Valori din Varsovia a devenit cea mai mare bursa din Europa Centrala si de Est. Printre realizarile lui Ludwic Sobolewski se regasesc urmatoarele:

- inovatii in piata de capital

- lansarea de noi segmente de piata

- gestionarea pietelor de instrumente financiare si de marfuri

- implementarea cu succes a unei strategii internationale de dezvoltare.

In cursul acestor transformari, Bursa din Varsovia a devenit o companie publica in 2010.

Ce a lasat in urma lui

Ludwic Sobolewski a lasat Bursa de Valori din Varsovia cu constiinta impacata. La aceasta bursa sunt listate 880 de companii cu o capitalizare de 126 miliarde de euro, de sase ori mai mare decat bursa din Bucuresti, si unde investitorii tranzactioneaza zilnic actiuni de 200 milioane euro, de 20 de ori peste valoarea rulata la BVB.

Anterior experientei de la Bursa din Varsovia, Ludwic Sobolewski a fost vice-presedinte executiv al Depozitarului National polonez si al Casei de Compensare. De asemenea, a detinut functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere in mai multe institutii, precum Depozitarul National al Valoriilor Mobiliare, Bursa de Energie din Polonia si al BondSpot, o companie care administra tranzactionarea obligatiunilor de stat.

A fost decorat de doua ori de presedintii Poloniei cu una din cele mai inalte distinctii, ordinul "Polonia Restituta", oferit pentru meritele sale in dezvoltarea pietei de capital din Polonia.

#Ludwik Sololewski director BVB, #conducere bvb, #bursa varsovia , #stiri BVB