Conflict de interese intre BVB si Depozitarul Central

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 18:42
1303 citiri
Conflict de interese intre BVB si Depozitarul Central

Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti a decis tragerea la raspundere a Consiliului de Administratie al Depozitarului Central, deoarece ar fi actionat impotriva intereselor BVB.

Potrivit Bursa, saptamana trecuta, administratorii Depozitarului au dat liber tranzactiilor pe piata  OTC (over-the counter), dupa ce, mai multe luni de zile, proiectul unei astfel de piete a fost blocat. Astfel, Depozitarul ar fi aprobat decontarea acestor transferuri, desi BVB este cel mai mare actionar al sau, detinand 66%.

Mircea Botta, vicepresedintele BVB, sustine ca oportunitatea pietei OTC trebuie decisa de actionarii BVB si participantii la piata.

Potrivit unor surse din BVB, conducerea bursei nu a luat inca o decizie definitiva privind tragerea la raspundere a Consiliului de Administratie al Depozitarului Central.

"Actionarul poate solicita in AGA tragerea la raspundere a unui administrator daca aduce dovezi concludente ca acel administrator a actionat impotriva intereselor societatii", au explicat sursele citate.

Consiliul BVB intentioneaza tragerea la raspundere din cauza faptului ca facilitarea operatiunilor OTC ar prejudicia pietei bursei.

Totusi, la mijloc se afla un conflict de interese, avand in vedere ca BVB, fiind majoritara in cadrul actionarilorul Depozitarului, isi urmareste propriul interes, in timp ce administratorii Depozitarului trebuie sa aiba drept prioritate afacerile acestuia, ceea ce inseamna ca decizia facilitarii operatiunilor OTC sunt corecte din punctul sau de vedere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conflict, #interese, #bvb, #depozitar central , #stiri BVB