Consiliul Bursei a adoptat o noua politica de stimulare a participantilor la piata de capital

Marti, 30 August 2011, ora 14:33
1015 citiri
Consiliul Bursei a adoptat o noua politica de stimulare a participantilor la piata de capital

Consiliull Bursei de Valori Bucuresti a aprobat, recent, o politica de stimulare a participantilor la piata de capital, in vederea cresterii lichiditatii pietei si a diversificarii instrumentelor oferite spre tranzactionare. 

Potrivit BVB, politica de stimulare este axata pe trei niveluri dedicate pietei la vedere, pietei la termen, precum si participantilor la sistemul de tranzactionare al BVB, si va intra in vigoare incepand cu 1 septembrie 2011, relateaza NewsIn.

Astfel, primul nivel prevede stimularea lichiditatii pietei la vedere a BVB. Potrivit acestuia, se vor acorda reduceri ale comisioanelor de tranzactionare aplicate unui Market Maker inregistrat pe piata reglementata la vedere a BVB, astfel: reducerile se vor acorda diferentiat, in functie de valoarea lunara tranzactionata pe fiecare parte (cumparare sau vanzare) de un Market Maker pe contul House, pe simbolul pe care este inregistrat ca Market Maker, si in piata principala a acestuia.

Trimestrial, BVB va efectua o evaluare a datelor respective. Discounturile respective se vor acorda cu conditia respectarii parametrilor specifici aplicati Market Makerilor.

Analiza indeplinirii conditiilor de Market Maker se va efectua lunar.

Perioada de timp minima pentru mentinerea in piata a ofertei ferme de cumparare si de vanzare in decursul unei sedinte de tranzactionare este de 65 %.

Al doilea nivel prevede masuri de stimularea lichiditatii pietei la termen a BVB. Aceasta se va realiza prin prelungirea aplicarii pana la data de 31 decembrie 2012 a Hotararii Consiliului Bursei referitoare la scutirea de la plata tarifului de tranzactionare pentru tranzactiile incheiate pe contul House cu instrumentele financiare derivate pe care sunt inregistrati in calitate de Market Maker.

Totodata, se are in vedere mentinerea prevederilor Hotararii Consiliului Bursei privind aprobarea programului de discount "Tranzactionare derivate, discount la comisioanele pentru actiuni".

Acest program de discount este in vigoare din luna iunie 2011 si se mai aplica pentru maxim 242.117 contracte futures tranzactionate in perioada august - noiembrie 2011.

Pe langa acestea, s-a decis abrogarea, incepand cu 1 septembrie 2011, a Hotararii Consiliului Bursei prin care participantii care se inregistreaza in calitate de Market Maker pe Piata Derivatelor administrata de BVB vor avea un nivel mai mic al comisioanelor de tranzactionare percepute pentru tranzactiile cu actiuni incheiate in cadrul pietei principale a acestora (comisioane mai mici pentru tranzactiile clientilor sau cele pe contul House cu activul suport, efectuate in piata Regular, indiferent de activitatea realizata in calitate de Market Maker pe Piata Derivatelor).

La al doilea nivel se mai are in vedere aprobarea acordarii, pentru Market Makerii pe Piata Derivatelor, a unui discount la factura lunara datorata BVB, valabil pe o perioada de 1 an. La nivelul al treilea, BVB are in vedere masuri de stimulare a participantilor la sistemul de tranzactionare. Astfel, noul tarif de utilizare al ARENA-XT pentru toate instrumentele, serviciu colocat pe serverele BVB, este 200 euro/luna (inclusiv TVA).

Nu in ultimul rand se are in vedere acordarea de bonificatii participantilor la piata pentru aducerea de societati la cota BVB.

Astfel, pentru listarea de societati pe piata reglementata, fie societati noi, fie provenind de pe Rasdaq, dar cu exceptia celor la care statul este actionar, participantul care intermediaza listarea companiei va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de 2.000 euro.

Daca este vorba de o societate noua, pe langa suma fixa de mai sus, participantul va beneficia si de un procent de 50% din comisionul de tranzactionare generat de tranzactionarea pe o perioada de 12 luni calendaristice a emitentului respectiv pe Piata Regular (Principala), aplicat prin reducerea facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de catre respectivul participant.

Pentru listarea de societati pe ATS BVB, fie societate noua, fie provenind de pe Rasdaq, participantul care intermediaza listarea societatii, va beneficia de o reducere a facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe piata la vedere de 500 euro.

Daca este vorba de o societate noua, pe langa suma fixa de mai sus, participantul va beneficia si de un procent de 50% din comisionul de tranzactionare generat de tranzactionarea pe o perioada de 12 luni calendaristice a emitentului respectiv pe Piata Principala, aplicat prin reducerea facturii privind valoarea comisionului de tranzactionare lunar datorat pe ATS de catre respectivul participant. 

 

#bvb, # bursa, # bursa de valori bucuresti, # sif , #stiri BVB