Cum se imbogatesc politicienii, de pe urma Fondului Proprietatea

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 10:28
1816 citiri
Cum se imbogatesc politicienii, de pe urma Fondului Proprietatea

Calin Popescu Tariceanu, Verestoy Attila si Ionut Popescu sunt cativa din politicienii carora listarea Fondului Proprietatea a reusit sa le aduca milioane de euro, in numai o zi.

Senatorul UDMR Verestoy Attila detine 41,2 milioane de actiuni la Fondul Proprietatea, potrivit propriei declaratii de avere, publicata in noiembrie 2010, potrivit Gandul.

Si Ionut Popescu, fost ministru de Finante si fost director general al FP pana la preluarea administrarii fondului de catre Templeton, detinea, potrivit ultimelor informatii obtinute de Ziarul Financiar, circa 16 milioane de actiuni, in valoare de circa 2,5 milioane euro.

Alt politician care este actionar la Fondul Proprietatea este fostul premier Calin Popescu Tariceanu, acesta fiind prezent, in primul rand, la Bursa de Valori Bucuresti pe 25 ianuarie la festivitatea ocazionata de inceperea tranzactionarii la bursa a actiunilor FP.

Calin Popescu Tariceanu a marturisit pentru Gandul ca este investitor la Bursa de 15 ani, anul trecut cumparand actiuni la FP de la un intermediar.

Tariceanu nu doreste sa vanda actiunile FP pe care le are, achizitia lor fiind de fapt o forma prin care doreste sa dea un semnal pentru increderea pe care o are in fondul creat de guvernul pe care l-a condus pentru despagubirea celor cu averi confiscate inainte de 1989.

"Daca as fi avut un comportament speculator, imi marcam cum se spune profitul, pac-pac. Vreau sa dau un semnal pentru investitia pe bursa.

Trebuie sa se inteleaga ca economia se poate finanta de la banci, dar si de pe bursa", a spus Tariceanu, care a tinut sa adauge ca la momentul crearii FP nu se astepta la efectele benefice pe care Fondul le are asupra economiei romanesti.

Loreen Malaxa, Georgia Palade vod Dusen si Theodore Palade, care sunt urmasii industriasului interbelic Nicolae Malaxa, detin aproape 8% din capitalul Fondului Proprietatea.

Pe bursa, participatia lor este estimata la circa 160 de milioane de euro.

Acestia au primit actiuni la Fond ca despagubire pentru uzinele Faur, Republica si pentru combinatul de la Resita. In afara de acestia, la FP mai exista alte peste 5.000 de persoane fizice care detin fiecare mai putin de 1% din capitalul FP, dar numele lor nu pot fi facute publice. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#bvb, #fondul proprietatea, #fp, #listare fondul proprietatea, #listare fp pe bursa, #actiuni, #fondul proprietatea actiuni , #stiri BVB