De cate ori poti sa pierzi 90% la bursa cu aceeasi actiune?

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 18:36
2395 citiri
De cate ori poti sa pierzi 90% la bursa cu aceeasi actiune?

Teoretic, nu exista limita. Cine cumpara o actiune cu 100 lei cand vremea e frumoasa si economia duduie, se poate trezi destul de repede ca valoarea ei a scazut la 10 lei. Aici pot apare “oportunistii” care vad in scadere o promisiune de a face profit; in cazul in care vorbim de o criza cu magnitudinea celei pe care o traversam acum, cotatiile pot scadea la 1 leu aducand o pierdere de 90% si celor care au intrat ulterior. Si tot asa, de la 1 la 0,1 si apoi 0,01 etc. Credeti ca batem campii? Pai ia uitati-va la emitenti cotati la bursa precum Impact Bucurest,  Imotrust Arad, Dafora Medias,etc.

Actiunile Dafora au fost si 1 leu in 2007 si acum au ajuns la 0,02 lei, o evolutie care ar fi oferit odata un -90% celor prea optimisti ( de la 1 leu la 0,1) si apoi inca -80% celor in cautare de chilipiruri (de la 0,1 la 0,02 lei). Ironia sortii este ca pentru cineva intrat la 1 leu pe actiunile Dafora, pierderea suplimentara de la 0,1 la0,02 lei este de numai  8% (de la -90% la -98%) in timp ce investitorul care a avut stomac sa astepte o corectie de la 1 la 0,1 lei/actiune a bifat intre timp la randul sau o pierdere de 80%!

Exemplul de mai sus poate taia elanul oricarui mic investitor tentat sa vada ocazia viatii in scaderea actiunilor din aceste zile. Chiar si BET-FI, nava amiral a BVB, a furnizat cateva valuri de pierderi consistente celor care au mizat pe o revenire a cotatiilor, de la 97.000 de puncte in vara lui 2007 indicele coborand temporar in aceasta saptamana chiar sub 8.000 (-83%). Si atunci ce este de facut, nu mai investim decat in cazul in care la bursa se instaleaza “vedele” (culoarea cu care sunt reprezentate cresterile) a la long? Ne indoim ca se va intampla asa,dar cateva idei avem totusi.

Cine nu suporta sa vada ca actiunile ii si scad, mai bine se abtine sa cumpere in aceste momente. Daca aveti o oarecare toleranta la scadere, cumparati actiuni esalonat, de cate 10% din capital. Daca actiunile va scad, va opriti. La o pierdere de 10% vindeti tot. Daca va cresc, mai cumparati de 10%,si tot asa. In acest mod nu riscati decat 1% din capitalul total. Nu faceti deci medii bune pe scadere, ci numai pe crestere.

Nu am vazut depresii atat de puternice in ultima vreme ca la detinatorii de actiuni.
Si totusi,daca ne raportam la valoarea corectiilor, au pierdut mult mai mult cei care au achizitionat imobile in 2008 sau cei care le detineau de mai multi ani iar valoarea lor a scazut cu 30-40% numai intr-un an. Faptul ca actiunile sunt foarte lichide si oricine poate vedea permanent evolutia lor da mult mai multe emotii. Poate nu ar trebui sa ne mire ca cei care stau toata ziua in  fata monitorului pandind cotatiile nu sunt investitori de success: piata te “fura”,alte pareri ale investitorilor iti deturneaza propria strategie, iti scapa stirile relevante.

In sfarsit, cine pierde 90% dintr-un mare castig este deseori mai deprimat decat in cazul in care n-ar fi castigat niumic. Iar in aceasta situatie se afla multi dintre cei prinsi pe actiuni: dupa ani buni de crestere in intervalul 2001-2007, acum se vad in sutiatia de a pierde mare parte din banii obtinuti usor.

#Bursa, # capitalizare, # BVB, # investitori , #stiri BVB