De saptamana viitoare, actiunile Biofarm se tranzactioneaza la BVB

Vineri, 25 Noiembrie 2005, ora 03:02
985 citiri

Actiunile Biofarm Bucuresti vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand de miercuri, 30 noiembrie 2005, la categoria I. Compania (simbol piata BIO) are un capital social subscris si varsat de 35.927.289,2 lei si un numar de actiuni de 359.272.892. Valoarea nominala a unui titlu este de 0,1 lei. Brokerii sustin ca tranzactionarea Biofarm la BVB este un lucru bun, mai ales ca segmentul farmaceutic s-ar putea subtia, in perspectiva unei posibile delistari a Sicomed. Pe langa acest fapt, sectorul farmaceutic este in plina ascensiune pe piata de capital romaneasca.

A"Desi Biofarm are o cota de piata mai mica decat Sicomed, cred ca pe termen lung va atrage interesul investitorilor. Ma astept ca in primele zile de tranzactionare, volumul de actiuni transferate sa fie ridicat, fapt ce va duce la forma unui pret de echilibru. Cred insa ca vor exista, in egala masura, cumparatori si vanzatoriA", declara Iulian Panait, consultant de investitii la KTD Invest.

Titlurile BIO au fost, anul acesta, intens tranzactionate pe piata electronica Rasdaq, pachete mari de actiuni fiind achizitionate de catre SIF-uri, dar si de alti investitori.

Cea mai importanta schimbare in actionariatul companiei a reprezentat-o retragerea fostului presedinte al societatii, Robert Ferran.

In prezent, printre actionarii Biofarm se regasesc SIF Oltenia, cu o detinere de 13,6%, SIF Banat-Crisana, cu 4,3%, SIF Muntenia, cu 2%, SSIF Broker din Cluj, cu 3,1%, omul de afaceri Tudor Dumitru, cu aproape 10% din titluri, precum si companiile americane Health Sciences Group si International Pharmaceutical Group (Saphiro Bancorp) care detineau, in octombrie, putin sub 5%.

Biofarm se afla pe piata romaneasca a medicamentelor de 15 ani si este unul dintre cei mai importanti producatori. In primele noua luni ale anului, investitiile si implementarea unor sisteme moderne de management au favorizat majorarea cu 78% a profitului net, la 5,8 milioane lei.

Trecerea companiei de la Bursa Electronica Rasdaq la BVB largeste segmentul farmaceutic de pe aceasta piata, unde se mai tranzactioneaza, tot la categoria I, actiunile Antibiotice (ATB), iar la categoria a II-a, titlurile Sicomed (SCD).

Gabi Zamora

Averea