Depozitarul Central se asteapta la o scadere de 19 ori a profitului brut in acest an

Joi, 28 Mai 2009, ora 12:38
1019 citiri
Depozitarul Central se asteapta la o scadere de 19 ori a profitului brut in acest an

Actionarii Depozitarului Central au aprobat realizarea unui profit brut de 167.785 lei in 2009, de 19 ori mai mic decat cel obtinut in 2008, care va permite, totusi, indeplinirea obiectivelor pe care Depozitarul le-a stabilit pentru acest an prin planul de afaceri, a anuntat, joi, institutia, relateaza NewsIn.

In 2008, Depozitarul Central a inregistrat un profit brut de 3,2 milioane lei.

"Obiectivele stabilite prin planul de afaceri pentru anul 2009 sunt subordonate viziunii Depozitarului Central de a deveni centru regional pentru activitatea de depozitare si decontare sud-est europeana, asigurand, in acelasi timp, cele mai bune conditii pentru cresterea volumelor de tranzactionare, in sinergie cu Bursa de Valori Bucuresti", a declarat directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu.

Actionarii Depozitarului Central au aprobat, totodata, eliminarea pragului minim la comisionul perceput pentru serviciile de compensare si decontare a tranzactiilor pe baza neta, atat pentru actiuni si drepturi, cat si pentru instrumentele cu venit fix.

"De altfel, continuarea politicii de reducere a tarifelor si comisioanelor face parte din planul de afaceri al Depozitarului Central pentru 2009, aprobat, de asemenea, de adunarea generala a actionarilor institutiei", se mai arata in comunicat.

Planul de afaceri al Depozitarului Central, aferent anului 2009, mai are in vedere si alte aspecte, precum dezvoltarea cadrului post-tranzactionare necesar pentru operationalizarea platformei regionale MTF a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), analizarea si adoptarea celei mai eficiente structuri de conturi, in functie de standardele europene si de stadiul de pregatire a participantilor la piata BVB sau imbunatatirea managementului riscului si intarirea masurilor de securitate privind protejarea detinerilor de instrumente financiare.

De asemenea, in planul de afaceri a fost prevazuta extinderea modelului complex de imprumut de instrumente financiare (cu administrare de garantii) la nivelul tuturor instrumentelor financiare si tuturor participantilor, care reprezinta premisa pentru dezvoltarea de noi mecanisme si tehnici de tranzactionare la BVB, precum si analiza oportunitatii implementarii unui nou sistem de gestionare a garantiilor, in contextul noului model de imprumut de instrumente financiare si a adoptarii unei noi structuri de conturi.

Depozitarul Central si-a mai propus initierea unor proiecte pentru dezvoltarea de noi facilitati pentru participanti, similare cu cele oferite de cei mai dezvoltati depozitari centrali din Uniunea Europeana, coroborata cu proiecte pentru dezvoltarea de noi servicii pentru companiile cu care Depozitarul Central are contract de registru si, in special, cu cele admise la cota BVB, cum ar fi: servicii de plata a dividendelor, servicii privind actiuni corporative voluntare, servicii informationale (comunicari actionariat, rapoarte si statistici).

Tot in planul de afaceri au mai fost incluse finalizarea analizei oportunitatii autorizarii Depozitarului Central, ca institutie de credit cu scop limitat, prin care Depozitarul Central ar putea fi intr-o pozitie competitiva egala cu ceilalti depozitari centrali din Europa si participarea activa, alaturi de BVB, la initiativele europene si la proiectele initiate de Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana.

In prezent, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este actionarul majoritar al Depozitarului Central, cu o detinere de 51% din actiuni, iar printre actionarii mai mici se numara fondul de investitii RAEF, care controleaza 1,76% din titluri, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) si mai multe banci precum BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Bancpost si ATEbank. 

Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group estimează un profit mai mare cu 20% în 2024. Ce indicatori de creștere are în vedere operatorul KFC, Taco Bell și Pizza Hut
Sphera Franchise Group, grupul de companii care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut şi Taco Bell în România, iar la nivel internaţional, restaurante KFC în Republica...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#profit, # actionari, # credit, # CE, # BVB , #stiri BVB