Detinatorii de actiuni preferentiale ale BVB, chemati sa avizeze conversia titlurilor

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 12:01
1973 citiri
Detinatorii de actiuni preferentiale ale BVB, chemati sa avizeze conversia titlurilor

Bursa a convocat in 6 noiembrie si detinatorii de actiuni preferentiale ca sa isi dea acordul pentru transformarea acestora in actiuni ordinare, in aceeasi zi in care brokerii vor trebui sa decida modificarea statutului, a declarat, pentru NewsIn, Stere Farmache, presedintele BVB.

"La AGA din 6 noiembrie incurajam toti actionarii sa vina la cel mai inalt nivel de reprezentare, pentru ca se vor lua decizii care vor contura evolutia viitoare a Bursei si modul de guvernanta. In al doilea rand, Bursa convoaca in premiera si o adunare a actionarilor care detin titluri preferentiale, cu scopul de a le transforma in actiuni ordinare", a spus Farmache.

Actionarii urmeaza sa decida la inceputul lunii noiembrie daca modifica actul constitutiv al Bursei, pentru a permite liberalizarea circulatiei actiunilor prin transformarea acestora din preferentiale in comune. Masura este un pas important in procesul de listare a Bursei.

"Schimbarea statutului care vizeaza transformarea actiunilor preferentiale in titluri comune trebuie sa fie sustinuta si de detinatorii de actiuni preferentiale. Astfel, prima decizie va fi cea de modificare a statutului, dar, pe de alta parte, este nevoie si de o hotarare a adunarii generale a detinatorilor de actiuni preferentiale pentru transformarea titlurilor pe care le detin", a explicat seful Bursei.

Totodata, actionarii BVB vor analiza in 6 noiembrie si cererea unui grup de actionari de modificare a actului constitutiv al operatorului de piata, in vederea reducerii numarului de voturi necesar pentru aprobarea majorarilor de capital sau a unor fuziuni cu alte institutii.

"Am primit o cerere in acest sens, Consiliul Bursei a luat nota de ea si a transmis-o actionarilor spre a fi discutata in AGA. Este o cerere rezonabila a actionarilor pentru a nu intra intr-un blocaj, intrucat exista pericolul ca punand anumite limite la numarul de voturi sa nu serveasca intereselor Bursei", apreciaza Farmache.

Astfel, casele de brokeraj Estinvest, Intercapital Invest, Prime Transaction si Goldring, care detin impreuna 6,18% din capitalul Bursei, au cerut completarea ordinii de zi a AGA cu un punct care vizeaza ca hotararile privind fuziunea sa poata fi adoptate cu o majoritate de cel putin 2/3 din capitalul social al BVB, fata de cel putin 95% din voturi cat este necesar in prezent.

Totodata, grupul de actionari a cerut ca aceeasi majoritate, de cel putin 2/3 din voturile totale, sa fie necesara pentru aprobarea hotararilor privind modificarea capitalului social, emisiunea de obligatiuni, conversia acestora sau a actiunilor, precum si emisiunea oricarui alt tip de instrument financiar. In prezent, astfel de hotarari se pot lua cu o majoritate de cel putin 75% din capitalul social.

Bursa de la Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane lei, impartit in 7,67 milioane de actiuni, dintre care 6,64 milioane sunt ordinare si 1,03 milioane sunt titluri preferentiale.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#bursa, #indice, #actiuni, #capital, #bvb, #farmache, #brokeri , #stiri BVB