Directorul BVB nu vrea listarea Fondului Proprietatea si pe alta bursa

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 16:16
1366 citiri
Directorul BVB nu vrea listarea Fondului Proprietatea si pe alta bursa

Directorul general al Bursei de Valori (BVB), Valentin Ionescu, a declarat sambata ca nu doreste listarea Fondului Proprietatea (FP) si pe alta bursa, externa, intrucat acest emitent poate contribui la consolidarea pietei de capital locale, relateaza Mediafax.

"Din punctul meu de vedere, nu vreau sa se intample o alta listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat sa se introduca mecanismele internationale", a declarat Ionescu, prezent la un seminar organizat de firma de brokeraj Intercapital Invest in colaborare cu Franklin Templeton Investment despre listarea FP la BVB.

El a adaugat ca o eventuala dubla listare nu va afecta insa actionarii , intrucat in cazuri similare cele mai multe tranzactii au continuat sa fie realizate pe bursa principala.

"Dorim sa consolidam piata de la Bucuresti prin cresterea lichiditatii si diversificarea produselor.

Trebuie sa ne consolidam, astfel incat sa nu migreze companiile locale pe alte piete si, in doi - trei ani, sa ne situam intre Praga si Varsovia, cu rulaje de 60 - 70 milioane de euro pe zi", a adaugat Valentin Ionescu.

Presedintele executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, declara pe 25 ianuarie, prima zi de tranzactionare a titlurilor FP la BVB, ca a doua listare a Fondului va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, aratand ca investitorii pe pietele din Asia dispun de fonduri mari.

CNVM a avizat, la inceputul lunii ianuarie, utilizarea conturilor globale si a imprumutului de actiuni pentru vanzarile in lipsa (short selling) pentru tranzactionarea actiunilor FP.

Directorul Bursei a mai afirmat ca prin listarea FP s-a facut "un serviciu" fostilor proprietari care au primit actiuni la Fond intrucat acestia pot afla un pret transparent pentru titlurile detinute.

"In calitate de director general al Bursei nu pot sa fac recomandari, insa ca fost broker le-as recomanda investitorilor sa nu vanda actiunile Fondului, daca nu sunt constransi, deoarece Fondul Proprietatea este subevaluat. Inca suntem in recesiune.

Daca se redreseaza economia si bursa va creste, primele actiuni care vor creste vor fi titlurile bune, cum este Fondul Proprietatea", a completat Ionescu.

Si directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol, afirma ca bursa este la un nivel redus din cauza contextului economic nefavorabil.

"Din pacate suntem prizonierii conditiilor economice. Acesta este raspunsul la intrebarea de ce actiunile Fondului Proprietatea si alte titluri sunt unde sunt", a spus Pasol.

Conturile globale mai sunt utilizate in prezent pentru tranzactionarea actiunilor Erste (EBS), a titlurilor de stat, produselor structurate si actiunile Daimler (DAI), listate pe ATS.

Conturile globale permit brokerilor sa introduca printr-un singur cont toate ordinele de cumparare sau de vanzare date de clienti, iar dupa ce realizeaza tranzactia intermediarul imparte actiunile in contul fiecarui client, in functie de instructiunea data de acesta.

Inainte ca un investitor sa vanda in lipsa unele actiuni trebuie sa le imprumute de la intermediarul cu care are contract, de la un client al brokerului sau de la alt investitor.

Pentru imprumutul de actiuni un investitor trebuie sa incheie un contract de imprumut cu cel de la care primeste titlurile si le garanteaza cu alte titluri din portofoliu. Brokerii nu au realizat inca tranzactii in lipsa pe actiunile Fondului Proprietatea.

Actiunile FP au inchis sesiunea de vineri la un pret de 0,63 lei, cu 0,79% sun referinta.

La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului este de 8,68 miliarde de lei (2 miliarde euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fondul proprietatea, # bursa de valori bucuresti, # listarea fp, # fp , #stiri BVB