Elicopterele intra pe teritoriul BVB: IAR Brasov s-a listat la Bursa

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 12:21
1862 citiri
Elicopterele intra pe teritoriul BVB: IAR Brasov s-a listat la Bursa
Foto: [de la stanga la dreapta: Octavian Dragolea (IFB Finwest), Neculai Banea (IAR Brasov), Ludwik Sobolewski (BVB), Lucian Anghel (BVB)]

Compania de stat pentru reparatii si mentenanta aeronavelor IAR Brasov (IARV) a sunat clopotelul de deschidere a sedintei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), marti, marcandu-si debutul pe piata principala.

"IAR Brasov este a doua companie care vine de pe Rasdaq pe Piata Principala a BVB in acest an. Acum investitorii au noi oportunitati pentru a tranzactiona si pentru a-si investi banii. Este o 'imbogatire' pentru noi si sunt sigur ca societatea va fi chiar mai vizibila pentru investitori fiind listata pe Piata Principala", a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

Neculai Badea, directorul general al IAR Brasov, a mentionat ca debutul companiei pe Piata Principala a BVB marcheaza inceputul unei noi etape in viata IAR, dar si completarea ofertei sale de produse cu propriile actiuni.

"Asa cum suntem obisnuiti sa acordam o atentie deosebita fiecaruia dintre produsele si serviciile pe care le oferim, vom actiona si pentru cresterea valorii de piata a actiunilor societatii astfel incat principalul avantaj oferit prin listarea companiei noastre la Bursa de Valori Bucuresti, respectiv atragerea de finantari la costuri reduse, sa devina o parghie importanta in dezvoltarea societatii.

Ii asiguram pe actionarii nostri si pe potentialii investitori ca ne vom indeplini obligatiile ce ne revin ca societate listata pe Piata Reglementata in ceea ce priveste comunicarea permanenta, completa si corecta, transmiterea raportarilor periodice sau punctuale, actualizarea informatiilor postate pe site-ul societatii, transparenta si tot ce tine de bunele practici pe piata de capital", a afirmat directorul general al IAR Brasov.

"Dincolo de faptul ca este o companie de inalta tehnologie si poate unica in Romania, IAR este o companie de importanta strategica si ne bucuram ca putem sa o deschidem catre investitori, atat catre retail, cat si catre fonduri.

Compania are un free-float bun.

De la hotararea AGA pentru listarea pe Piata Reglementata si pana in prezent, capitalizarea companiei a crescut de la 8 milioane de euro la 20 milioane de euro, ceea ce spune ceva, intr-un interval de trei luni", a afirmat Octavian Dragolea, reprezentantul IFB Finwest, casa de brokeraj care a asistat transferul pe Piata Principala.

De la AGA pentru hotararea transferului pe Piata Principala, investitorii au tranzactionat peste 725.000 de actiuni IAR Ghimbav, reprezentand aproape 4% din toate actiunile companiei, pentru aproape 2 milioane lei.

Pretul actiunilor IAR a crescut de aproape 2,7 ori in perioada mentionata, ajungand la 4,71 lei/actiune la finalul sedintei de luni, 13 iulie 2015.

Raportat la pretul mentionat, IAR are o capitalizare bursiera de 89 milioane lei (20 milioane euro).

"Mi-as dori ca pe viitor, Ministerul Economiei si Ministrul Muncii sa poata vinde o parte din participatiile pe care le au la companie, astfel incat statul sa ramana actionar majoritar, iar free-float-ul sa creasca", a aa declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Peste 72% din actiunile IAR Brasov sunt detinute de statul roman (Ministerul Economiei, Comertului si Turismului - 64,89%, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice - 7,3%), iar restul de aproape 28% din actiuni sunt detinute de investitori.

In ultimii ani, compania a derulat programe de modernizare pentru elicopterele IAR 330L Puma cu sistem SOCAT, NATO si Naval, precum si elicoptere SA/IAR 330 Puma model SA 330SM. Principalii clienti autohtoni pentru produsele societatii sunt Ministerul Apararii Nationale, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Administratiei si Internelor, precum si Eurocopter Romania.

Pe piata externa, principalii clienti ai IAR sunt: DGP GHQ UAE Armed Forces (Emiratele Arabe Unite), Royal Air Force of Oman (OMAN), Lebanese Air Force (Liban), Pakistan Army/Aviation (Pakistan) - prin Aeroteh-, Indonesian Air Force (Indonezia) - prin PT Citra Aviatama Dirgantara-, Airbus Helicopters (Franta/Germania) - prin Eurocopter Romania.

#IAR Brasov BVB, #IAR Brasov listare BVB, #actiuni IAR Brasov , #stiri BVB